Καρλ Φρίντριχ Γκάους: Ο Υπεράνθρωπος των Μαθηματικών

Το 1777 γεννήθηκε από φτωχούς και αμόρφωτους γονείς ο Καρλ Γκάους, ένας πραγματικός ...υπεράνθρωπος των μαθηματικών, αξεπέραστος ακόμη και σήμερα, με διανοητικές ικανότητες που έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται για τη μετάλλαξη που δημιούργησε αυτόν τον απίστευτο μαθηματικό νου. 

Λέγεται ως ανέκδοτο ότι σε ηλικία 7-8 ετών, ένας δάσκαλος ζήτησε από τα παιδιά της τάξης του Γκάους, για να δει αν ξέρουν να υπολογίζουν, να προσθέσουν όλα τα νούμερα από το 1 ως το 100 και να βρούνε πόσο κάνει. 

Ο νεαρός Γκάους σήκωσε το χέρι του σε λιγότερο από ένα λεπτό και είπε τη σωστή απάντηση στον δάσκαλο, που έμεινε έκπληκτος: ήταν 5050. 

Ο μικρός Γκάους εξήγησε στον έκπληκτο δάσκαλο πώς το βρήκε τόσο γρήγορα: Αφού το 100 νούμερα είναι ένας ζυγός αριθμός, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο ομάδες, από το 1 ως το 50 και από το 51 ως το 100. Αν πάρουμε διαδοχικά το μικρότερο από τη μια ομάδα και το μεγαλύτερο από την άλλη και τα προσθέτουμε, βγάζουμε πάντα 101 (1+100, 2+99, 3+98 ... 50+51). 

Άρα, κατέληξε ο μικρός Γκάους, έχουμε 50 ζευγάρια με άθροισμα πάντα 101, άρα 50Χ101 = 5.050.

Ο δάσκαλος έμεινε άναυδος, γιατί ακόμη και ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί τη λύση που σε μερικά δευτερόλεπτα σκέφτηκε ο μικρός...

Διαβάστε για τον Κάρλ Φρίντριχ Γκάους εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα

Για ποιο λόγο συνελήφθη ο "Γέρων Παστίτσιος", ο νεαρός που αποκάλυψε την απάτη που έχει στηθεί γύρω από τον μοναχό Παϊσιο.

Κοινωνικός Δαρβινισμός