Τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών

Για κάποιο λόγο, τα αποτελέσματα των εκλογών τα τελευταία χρόνια δεν δίνονται με πραγματικά νούμερα, αλλά με ποσοστά.
Αυτά τα ποσοστά όμως είναι αρκετά παραπλανητικά, αφού σ' αυτά δεν υπολογίζεται η «αποχή», ο αριθμός των ανθρώπων που διάλεξαν να μην ψηφίσουν.

Η αποχή, φτάνει στο απίστευτο νούμερο των 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων! Είναι 25.8% των Ελλήνων ψηφοφόρων, δηλαδή δεν ψήφισε ο ένας στους τέσσερις περίπου.

Αν βάλουμε την αποχή στους υπολογισμούς μας, τότε τα πραγματικά ποσοστά λαϊκής υποστήριξης των κομμάτων γίνονται:

ΝΔ 31 %
ΠΑΣΟΚ 28%
ΚΚΕ 6%
ΣΥΡΙΖΑ 3,7%
ΛΑΟΣ 2,8 %


Με άλλα λόγια, η αποχή είναι το τρίτο κόμμα, και τα κόμματα εξουσίας δεν φτάνουν καν το 1/3 των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Ας δούμε τα πραγματικά νούμερα όμως για όλα αυτά:

Η ΝΔ υποστηρίζεται από 2.987.600 Έλληνες περίπου.
Το ΠΑΣΟΚ από ελάχιστα λιγότερους: 2.720.800 περίπου.
Το ΚΚΕ από 582.000.
Το ΣΥΡΙΖΑ από 360.000
Και το ΛΑΟΣ από 271.000.

Αν προσθέσουμε τώρα αυτούς που δεν υποστηρίζουν την κυβέρνηση (αφού ψήφισαν κάτι άλλο), έχουμε 3.933.800 ανθρώπους, πάνω από 4 εκατομμύρια αν βάλουμε και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, που κυβερνώνται από τους 2.987.600, σχεδόν 3 εκ.
Δηλαδή, τα 3 εκατομμύρια επιβάλλουν την θέλησή τους σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους!

Επίσης, αν δεχτούμε ότι η αποχή είναι απόρριψη και όχι αποδοχή όλων των κομμάτων εξουσίας, τότε το συμπέρασμα είναι τρομακτικό:

3 εκατομμύρια άνθρωποι εξουσιάζουν 6.5 εκατομμύρια ανθρώπους αντίθετων αντιλήψεων.

Αρκετά μακριά από την πραγματική δημοκρατία, έτσι;

Μάλλον πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι περισσότερο στο θέμα του εκλογικού νόμου...

Ίσως τώρα, που μπήκαν πολλά μικρά κόμματα στο κοινοβούλιο, είναι καιρός αυτός ο νόμος να αλλάξει και να γίνει πραγματικά αναλογικός.
Αλλά επειδή οι περισσότεροι πολιτικοί θέλουν την κουτάλα μόνο για την πάρτη τους και αδιαφορούν απόλυτα για το καλό της Ελλάδας (που είναι οι πολυσυλλεκτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως έχουν τα πραγματικά εξελιγμένα κράτη της Ευρώπης), αυτό είναι κάτι που αμφιβάλλω αν θα δούμε ποτέ...

Σχόλια

  1. Συμφωνώ εν μέρει στο εύστοχο post. Κι αυτό γιατί το Σύστημα είναι τέτοιο που απογοήτευσε τους ανθρώπους που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Ωστοσο είχαν αυτή την δυνατότητα.Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων (πλην όσων απείχαν) διαφωνούν με την εκλογή της ΝΔ. Η αποχή είναι επικίνδυνη γιατί παραιτείσαι από τις ευθύνες σου ως πολίτης. Δεν κατηγορώ όσους το έκαναν , υπάρχει πολλή πίκρα στον κόσμο και δικαιολογημένη. Όμως είναι εύκολο στον μελλοντικό τύρανο να βασιστεί σ' αυτή την αποχή και δυσαρέσκεια για να επιβάλλει την "Σωτηρία της πατρίδας"...

    nomoretrends.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς αυτές τις σκέψεις, έκανα και εγώ το πρωί.
    Καθόμουν και έκανα υπολογισμούς, για να δω το πραγματικό
    ποσοστό του πρώτου κόμματος επί συνόλου εγγεγραμμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερικα σχολια πανω στους συλλογισμους σου φιλε λουξ:

    Α) Το ισχυροτερο πληγμα που δεχεται η πραγματι καθε αλλο παρα αληθινη δημοκρατια, δε νομιζω πως οφειλεται στο εκλογικο συστημα αλλα οφειλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε κατι που ειναι εκτος του εκλογικου συστηματος, δηλ στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσοστο αποχης! Με τοσο μεγαλη αποχη οπως και να ρυθμιστει ο εκλογικος νομος, οσοι και να ψηφισουν οποιοδηποτε κομμα, ΠΑΝΤΑ η μειοψηφια θα κυβερνα!!!

    Β) Ενω συμφωνω με ολους τους συλλογισμους που κανεις, διαφωνω ειδικα με εναν: Η αποχη δε νομιζω πως ειναι απορριψη ολων των κομματων εξουσιας οπως λες!! Ασκωντας τα δημοκρατικα σου διακαιωματα μπορεις να απορριψεις τα κομματα.
    Η αποχη κατα τη γνωμη μου ισοδυναμει με την απορριψη του δημοκρατικου πολιτευματος απο ανθρωπους που εχουν την ψευδαισθηση πως η κακη λειτουργια της δημοκρατιας οφειλεται μονο στο πολιτευμα και οχι στους ανθρωπους που τελουν υπο το πολιτευμα!!
    Οταν λοιπον παραπανω απο το 1/4 του λαου απορριπτει το δημοκρατικο πολιτευμα ειναι προφανες πως η δημοκρατια της αριθμητικης πλειοψηφιας δεν προκειται να εφαρμοστει ΠΟΤΕ!

    Γ) Ακομα και αν το εκλογικο συστημα γινει αυστηρως αναλογικο και η αποχη συνεχισει να ειναι τοσο μεγαλη και παλι συνεργασιες μειοψηφιων θα σχηματιζουν κυβερνηση!!

    Κατα τη γνωμη μου αν κατι θα αλλαζε την κατασταση αυτο θα ηταν το ποσοστο αποχης να λαμβανε ενεργα μερος στο εκλογικο συστημα θετωντας ΑΚΥΡΕΣ τις εκλογες αν η αποχη ξεπερνα ενα μεγιστο ποσοστο 5-6 % !!!

    Αλλα αυτο κι αν ΔΕΝ προκειται να γινει ΠΟΤΕ!!

    Φιλικα

    U-X

    Greetings

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν διαφωνώ καθόλου, U-X.
    Προσυπογράφω μάλιστα το παρακάτω: «Η αποχη κατα τη γνωμη μου ισοδυναμει με την απορριψη του δημοκρατικου πολιτευματος απο ανθρωπους που εχουν την ψευδαισθηση πως η κακη λειτουργια της δημοκρατιας οφειλεται μονο στο πολιτευμα και οχι στους ανθρωπους που τελουν υπο το πολιτευμα!!»
    Πολύ σωστά, πρόκειται για ψευδαίσθηση!
    Θα φροντίσω στο επόμενο post μου να γράψω για αυτό (έχει γίνει και μεγάλη συζήτηση στο φόρουμ του antidogma.gr...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μου άρεσε η ανάλυση σου και δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα... Κατ εμέ μακάρι να ήταν ΠΡΩΤΟ κόμα η αποχή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγαπήτε ανώνυμε και Luxus διαφωνώ με τα post σας δηλαδή η αποχή μας δείχνει την απόρριψη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος όπου αρκετοί Έλληνες το καθιέρωσαν μετά απο πολύ αίμα συγρούοντας με την Χούντα και την έβγαλαν σε εξορίες απο το 1946 μέχρι το 1974 και έρχεσε και μου λές ότι φταίει το πολίτευμα, αυτό είναι εντελώς ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ κατα την γνώμη μου
    Η αποχή ευνοήσε τα δύο μεγάλα κόμματα εσείς που όλοι απείχατε απο την εκλογική διαδικασία ενισχύσατε την Νεα Δημοκρατία περισσότερο και λιγότερο το ΠΑ.ΣΟΚ μπορεί να μην γουστάρετε τα υπόλοιπα κόμματα όπως το ΚΚΕ η το ΣΥ.ΡΙΖΑ αλλα υπάρχουν και άλλα κόμματα αγωνιστικά και μαχητικά χωρίς άγριες κομματικές εξαρτήσεις
    Η αποχή σημαίνει συνενοχή και βέβαια ευνοεί όλους εκείνους που δεν έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε λιγάκι πιο ελεύθεροι αλλιώς κύριοι τώρα θα είμασταν όχι στα pc αλλά η στην Γυάρο ή στην Μακρόνησο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέχασα να πώ κάτι άλλο το καιρό που τα κόμματα θα περνάνε τους νόμους και τα νομοσχέδια στην βουλή για το μέλλον μας εσείς τι θα κάνετε?
    Θα αγωνιστείτε για τα δικαιώματα η θα τα στερήσετε όπως κάνατε και με την ψήφο σας?
    Σας παρακαλω απαντήστε με

    Πάντως δεν είμαι Ούτε Ελληναράς ούτε Ακροδεξιός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε γιαννη_ρεμπελε εδω U-X :)

    Θα σου προτεινα να ξαναδιαβασεις λιγο πιο προσεκτικα τοσο το ποστ του λουξους, οσο και το πιο πανω σχολιο μου με το οποιο ο λουξ συμφωνησε!!

    Και αυτο γιατι και οι δυο μας ΔΕΝ επιδοκιμαζουμε την αποχη αλλα αντιθετα την ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ και προσπαθουμε να την εξηγησουμε κιολας!!

    Απλα λεμε πως η αποχη σαν ενεργεια δεν αποτελει αντιδραση προς τα πολιτικα προσωπα αλλα αποτελει αντιδραση προς το δημοκρατικο πολιτευμα!!
    Αρα καποιος που θελει να δηλωσει την αντιδραση του στα πολιτικα προσωπα ΔΕΝ πρεπει να απεχει!!
    Κατα συνεπεια, αυτοι οι οποιοι καταληγουν στην αποχη ενω στη πραγματικοτητα ειναι απογοητευμενοι απο τα πολιτικα προσωπα, επιλεγουν ασυναισθητα την πραξη της αποχης με την οποια ΔΕΝ τιμωρουν τα πολιτικα προσωπα, αλλα τιμωρουν το δημοκρατικο πολιτευμα!!
    Βεβαια εχουν την ψευδαισθηση πως με αυτον τον τροπο τιμωρουν τα πολιτικα προσωπα, αλλα αυτο ειναι ψευδαισθηση καθως στη πραγματικοτητα τιμωρουν το δημοκρατικο πολιτευμα!! (Μαλιστα τα πολιτικα προσωπα επωφελουνται αυτης της καταστασης)

    Ενας τροπος για να αποφθεχθουν τα παραπανω θα ηταν η θεσπιση εκλογικου νομου που θα εθετε ΑΚΥΡΕΣ τις εκλογες με ποσοστα αποχης ανω ενος μινιμουμ οριου 5-6%, αλλα μαλλον αυτη η κατασταση συμφερει τους επι 3 δεκαετιες κυβερνωντες και επομενως δεν εχουν κανεναν λογο για να την αλλαξουν!!

    Φιλικα

    U-X

    Greetings

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σωστο αυτο που λες φιλε μου αλλα να σου πο...εβαλες και σ αυτους που δεν ψηφιζουν καθολου, τα μωρα τα παιδια και τους ανηλικους????????????????? ?????????? ????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα νούμερα που παρουσιάζω στο ποστ δεν είναι αυθαίρετα. Είναι οι επίσημοι αριθμοί που έδωσε το υπουργείο εσωτερικών.
    Άρα, δεν βάζω τα παιδιά, τα μωρά και τους ανήλικους.
    (Αυτό βέβαια μας δείχνει κάτι ακόμη: Ότι είναι πολύ λίγοι οι ανήλικοι, ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότεροι. Αυτό είναι το λεγόμενο δημογραφικό πρόβλημα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προσυπογράφω το post και θέλω να προσθέσω: Αν συνυπολογίσουμε και τα κόλπα τους που αποκαλύφθησαν, ήτοι: http://ksipnistere.blogspot.com/2010/10/blog-post_2540.html, http://www.greekalert.com/2010/11/giorgakis.html(που κανείς μας δεν περίμενε από αυτούς), καθώς επίσης και το πλήθος των υπαλλήλων τους που αναγκαστικά τους ψήφισαν, ΤΟΤΕ θα δούμε πόσοι πραγματικά είναι αυτοί που μας κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Δεν πρέπει να δεχτούμε το αποτέλεσμά τους.
    Στεφανία Λυγερού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει δογματικός Αθεϊσμός;

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ονόματός μου

Αναρχοκαπιταλισμός: Το τέλος των Κρατών και η παντοκρατορία των Ισχυρών