Γιατί το Internet είναι «Κακό» και κάποιοι τρομάζουν με την ανωνυμία του;

Πριν από μερικές βδομάδες, παρατήρησα με έκπληξή μου ότι διάφοροι δημοσιογράφοι, κυρίως τηλεοπτικοί, άρχισαν να μιλάνε για το «πόσο κακό είναι τo Internet», ότι «οι νέοι στο Internet κινδυνεύουν», ότι «τα παιδιά σας αυτοκτονούν μέσω Internet», ότι «τα παιδιά βλέπουν παιδεραστίες και άλλες κακές ανωμαλίες », ότι «στο Internet υπάρχουν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους αφελείς» και άλλες τέτοιες ανοησίες, που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Είμαι κοντά 15 χρόνια χρήστης του Internet, από τις πρώτες εκείνες μέρες που μπαίναμε με πανεπιστημιακούς λογαριασμούς (αφού παίρναμε 30-4ο φορές τηλέφωνο για να συνδεθούμε).

Έχω δει πολλά παράξενα, αλλά κανέναν να κινδυνεύει περισσότερο από όσο κινδυνεύαμε όταν πηγαίναμε ως παιδιά στο πάρκο για να βρεθούμε με τους φίλους μας.

Έχω δεκάδες γνωστούς, αγόρια και κορίτσια, που δεν έπαθαν ποτέ τίποτα από το Internet.
Μιλάω με 100άδες νέους και νέες στο Διαδίκτυο, έχω φτιάξει και ένα φόρουμ όπου μπαίνουν κάθε μέρα αμέτρητοι προβληματισμένοι και ανήσυχοι αλλά και πολλές φορές "αγριεμένοι" νέοι, αλλά ποτέ δεν έμαθα ότι κάποιος από αυτούς έπαθε κάτι μέσα από το Ίντερνετ.

Μίλησα με νέους και νέες που είχαν πέσει κάποτε στα ναρκωτικά, αλλά μέσα από το Ίντερνετ κατάφεραν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που τους έδωσαν ελπίδες, που τους έδωσαν όραμα, και έτσι ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ! Καυχιέμαι μάλιστα ότι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να έβαλα και εγώ λίγο το χεράκι μου και να βοήθησα αυτά τα παιδιά.

Έχω φίλες, νεαρές γυναίκες, πάνω από 20 ετών, που γνώρισαν μέσα από το Διαδίκτυο άνδρες που έγιναν φίλοι τους, και έκαναν μαζί τους αξιολογότατες σχέσεις.

Έχω γνωρίσει μέσω Internet αξιολογότατους ανθρώπους, όπως και ανθρώπους με πολύ ιδιαίτερες απόψεις και φιλοσοφίες, που με προβλημάτισαν θετικά.

Μα ΠΟΤΕ δεν συνάντησα κάποια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση, πέρα φυσικά από κάτι ανόητες απάτες μέσω χαζών email, παρόμοιες με εκείνες που έκαναν κάποτε οι επιτήδειοι στους άβγαλτους και αθώους ταξιδιώτες που έφταναν στον Σταθμό Λαρίσης .

Αντίθετα, ως νεαρός, μεγάλωσα σε μια εποχή που δεν υπήρχε internet, δεν υπήρχε email, δεν υπήρχαν κινητά, δεν υπήρχαν καλά-καλά τηλέφωνα.
Για να βρεις τους φίλους σου έπρεπε να πας στο σπίτι τους και να τους φωνάξεις από το μπαλκόνι (αν είχαν και μπαλκόνι και δεν ζούσαν σε μονοόροφη μονοκατοικία). Πραγματική επιστημονική φαντασία, δηλαδή!
Τότε, το να βγεις έξω ήταν μια καθημερινή περιπέτεια, με αμέτρητους κινδύνους και ρίσκα. Η μια περιοχή είχε την τάδε συμμορία, η άλλη τους χούλιγκανς, η τρίτη τους πάνκηδες, σανίδες με καρφιά και αλυσίδες έκαναν περιπολία για να μη τολμήσει το παιδί της μιας γειτονιάς να ξεμυτίσει στην άλλη...
Στα πάρκα τριγυρνούσαν παππούδες με καραμέλες που σε έστελναν «να τους φέρεις γλυκά και αναψυκτικά και να κρατήσεις τα ρέστα» και σε κοιτούσαν πονηρά, στους δρόμους περιπολούσαν νεαροί που είχαν μπει δύο και τρεις φορές στο αναμορφωτήριο και οι κοπέλες άλλαζαν τρία στενά όταν απλώς άκουγαν το όνομά τους, και τις διάφορες παρέες τις έλεγχαν μάγκες που έπρεπε να τους δώσεις λεφτά αν ήθελες να μπεις στην ομάδα τους ή να δοκιμάσεις τα χάπια/σκονάκια/βενζινόκολες/φαρμακευτικά τους για να σε θεωρήσουν άξιο λόγου «άτομο» -- και άλλα τέτοια όμορφα και αθώα πράγματα. Και πόσα ακόμη, που δεν κατάλαβα και δεν υποψιάστηκα ποτέ, επειδή ήμουν χαμένος στα ενδιαφέροντά μου, στη μουσική και στο διάβασμα... Και να φανταστείτε ότι ζούσα σε σχετικά ήσυχη γειτονιά: Το αίμα που χυνόταν έφτανε σε ...φυσιολογικά πλαίσια.
Ένα τουλάχιστον 15% εκείνων των παιδιών που δεν είδαν ποτέ τους το Internet δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν. Άλλοι έφυγαν από ναρκωτικά, άλλοι από ατυχήματα, κάποιοι από ερωτική απογοήτευση (ναι, συνέβη και αυτό) και δεν είναι πια μαζί μας. Όλους αυτούς, δεν τους έκανε κακό το Internet...

Ούτε τον Ζαχόπουλο του έφταιγε το Internet και πήδηξε από τον 4ο όροφο. Ούτε τις εκατοντάδες των ανθρώπων που αυτοκτονούν κάθε μέρα, αλλά δεν μας το λέει η τηλεόραση, τους φταίει το Internet.

Γιατί λοιπόν κόπτονται τόσο με το Internet? Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί τόσο πολύ; Ας δούμε το γιατί.

Πριν από μερικές βδομάδες, στα μισά του Νοέμβρη, άκουσα έκπληκτος στην ΤΒ ότι ένα 9χρονο κοριτσάκι βιάστηκε από έναν 45χρονο, προφανώς ανώμαλο. Αποτρόπαια πράξη, που σίγουρα μας σοκάρει όλους.

Στην είδηση λέχθηκε επίσης ότι ο ίδιος Πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξεταστεί η αυστηροποίηση των ποινών. Μέχρι εδώ καλά, αλλά στην ίδια είδηση βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε την παρακάτω απίστευτη δήλωση:
«η διαφύλαξη και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των προσωπικών δεδομένων στις υποθέσεις τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά των ηθών, εγκλημάτων παιδεραστίας, πορνογραφίας και άλλων συναφών, χρήζει ευρύτερης επανεξέτασης, με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης των δικαιωμάτων του συνόλου της κοινωνίας».
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό το περίπλοκο που είπε ο κ. εκπρόσωπος; Ας το κάνουμε μια μετάφραση:
Ο νόμος που δεν επιτρέπει στον κάθε ρουφιάνο, κατάσκοπο κλπ, να παρακολουθεί τις συζητήσεις μας στο τηλέφωνο και στο Internet, πρέπει να επανεξεταστεί και να αλλάξει. Αν κατά τύχη στην οθόνη σου βγήκε μια εικόνα μιας γυναίκας με μπικίνι, άρα πορνογραφία, τότε έχουμε το δικαίωμα να σε παρακολουθούμε. Και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση στις διάφορες αναζητήσεις σου στο διαδίκτυο να μην πέσεις σε κάποια πονηρή φωτογραφία (που σε χιλιάδες περιπτώσεις βγαίνουν από μόνες τους), θα έχουμε πάντοτε το δικαίωμα να σε παρακολουθούμε.

Όταν άκουσα αυτή τη δήλωση, το πρώτο πράγμα που είπα στην κοπέλα μου, που καθόταν κοντά μου, ήταν ότι «κάτι τρέχει και για κάποιον άλλο λόγο γίνεται αυτό»! Πριν προλάβω να τελειώσω την φράση μου, η συνέχεια μου έδειξε ότι είχα δίκιο. Η φωνή στη ΤΒ είπε:
Οι ειδικοί θεωρούν ότι για τα αυξημένα κρούσματα βιασμών ανηλίκων ευθύνεται και το internet, αφού τα νομικά κενά που υπάρχουν, οδηγούν τα αρρωστημένα μυαλά στις αποτρόπαιες πράξεις τους.
Τότε βγήκα από τα ρούχα μου. Τι σχέση έχει ο 45χρονος και το 9χρονο με το Internet? Πώς ήταν δυνατόν να συνδέουν κάποιοι αυτά τα δύο; Ολοφάνερα, η κυβέρνηση είχε κάποιο λόγο να δαιμονοποιεί το Διαδίκτυο...

(Προσέξτε λίγο την ημερομηνία: 14 Νοεμβρίου... Τι κακό όμως είχε κάνει το Διαδίκτυο μερικές μέρες πριν;)

Σήμερα, φυσικά, ξέρουμε πλέον τι φταίει και ενοχλούνται τόσο με το Διαδίκτυο. Αν δεν το καταλάβατε ακόμη, σκεφτείτε λίγο τι συνέβη τον τελευταίο καιρό με τους Ζαχόπουλους, τα DVD και τις ολοφάνερες συγκαλύψεις που έγιναν από τόσα και τόσα κανάλια και δημοσιογράφους, που ήξεραν την όλη ιστορία αλλά δεν την έβγαζαν παραέξω.

Πολύ απλά: Τα ΜΜΕ σήμερα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό συνεργάζονται με την εξουσία!
Η σημερινή εξουσία, όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε λίγοι ενημερωμένος άνθρωπος, πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα ενημέρωσης. Διαβάστε αυτό το κείμενο, που έτυχε να δημοσιεύσω πολύ πριν να δούμε όλα αυτά που βλέπουμε.



Το ίντερνετ όμως, εμφανίζεται ως αστάθμητος παράγοντας, στο οποίο ο καθένας εξαιτίας της ανωνυμίας του μπορεί να «σφυρίξει» όποιο μυστικό θέλει σε όλους. Αν μάλιστα ξέρει πώς να καλύψει τα ίχνη του, είναι αδύνατον να ανακαλύψεις ποιος είναι ο «προδότης» και επίσης αυτός μπορεί να δημοσιεύσει σε τόσα μέρη τις πληροφορίες που θέλει, που είναι αδύνατο να τις κρύβεις, να τις εξαφανίσεις.
Για αυτό το λόγο, το Ίντερνετ είναι πλέον επικίνδυνο για την Εξουσία!
(Προσοχή, όταν λέμε εξουσία, εννοούμε αυτό το συνεταιριλίκι των παραδοσιακών ΜΜΕ -TV, εφημερίδες- που μπορούν μόνο κάποιοι έχοντες να κινούν, και μέχρι χθες ήταν η μοναδική πηγή πλύσης εγκεφάλου ... πληροφόρησης θέλω να πω).

Το Internet είναι ανεξέλεγκτο από την Εξουσία, για αυτό αυτή προσπαθεί πλέον με κάθε τρόπο να το κατηγορήσει, να το διαβάλλει, να το μειώσει στα μάτια του κόσμου, να το κάνει να φανεί επικίνδυνο. Και έτσι άρχισαν να ξεπηδούν «συμπτωματικά» ειδήσεις σαν τις παρακάτω:

Σήμα κινδύνου για την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου από έφηβους εκπέμπουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα σε σχολεία της Αττικής.

Την βίασε μέσω internet !! (μπράβο στο παλικάρι που κάνει σωστό σχολιασμό)

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προσφέρει επαρκή προστασία από τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και τα περιστατικά εκβιασμού μέσω Διαδικτύου, καθώς δεν προβλέπεται η άρση του απορρήτου, ανέφερε στη Βουλή ο Εμμανουήλ Σφακιανάκης, επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

«Χιλιάδες εγκλήματα πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα, τελούμενα μέσω του Internet, μένουν ανεξιχνίαστα» (Πόσες χιλιάδες όμως μένουν θαμμένα μέσω Βουλής, δεν μας λένε)

Φυσικά, η μαμά μας και η θεία μας δεν μπορεί να κάνει τόσος περίπλοκες σκέψεις...

Δεν θα γράψω άλλα. Θα σας ζητήσω να κάνετε εσείς τους παραπέρα συνειρμούς και θα επανέλθω...


Σχόλια

  1. «Γιατί το Internet είναι «Κακό» και κάποιοι τρομάζουν με την ανωνυμία του;»
    Να σου απαντησω: Επειδη η εκφραση της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ τρομαζει. Καμια εξουσια δεν θελει να ακουγεται αλλη γνωμη διαφορετικη απο τη δικη της, εκτος απο μερικες ομαδοποιημενες "γνωμες" που μπορει να ελεγχει ευκολα.
    Ο πομπος της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ/ΦΩΝΗΣ ειναι επικινδυνος επειδη ειναι ανεξελεγκτος απο την εξουσια, ιδιως οταν εκπεμπει "ανωνυμα". Ο (ενεργος και μη) πολιτης παιρνει μορφη με αυτο τον τροπο, η "κοινη γνωμη" δεν ειναι πλεον ενα αορατο ποδηγετουμενο μορφωμα...
    ..με δυο λογια, το ΠΝΕΥΜΑ θελουν να ελεγξουν/υποταξουν.. Η "ελευθερια του λογου" και τα "ανθρωπινα δικαιωματα" ειναι μυθοι που πρεπει να καταπολεμηθουν, διαφορετικα η εξουσια θα τα βρει σκουρα, θα αναγκαστει να υπηρετησει τους πολιτες αντι να τους απομυζα. Αυτο ειναι το μυστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραπέμπω σε ένα post που εντόπισα πρόσφατα και αναφέρεται στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Δεν ξέρω πόση βάση μπορούμε να του δώσουμε καθώς είναι ανώνυμο και λιγάκι ύποπτο, αλλά με έβαλε σε σκέψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Internet είναι κακό γιατί θα μας ωριμάσει. Μικρό και χαριτωμένο παράδειγμα: Η κίνηση των Radiohead να διαθέσουν το In Rainbows μέσω Internet, αφήνοντας αυτούς που το κατεβάζουν να δώσουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση, ΑΝ έχουν ευχαρίστηση...Πάρα πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν ένα ποσό.

    Σιγά σιγά βλέπω αρχίζει να αχνοφαίνεται η μέρα που θα είμαστε έτοιμοι για το "ουτοπικό" πολίτευμα. Αλλά μέχρι τότε, έχουμε ακόμα, η μάχη με την ανθρώπινη ανοησία συνεχίζεται! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o Ιερώνυμος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του προκατόχου του Ιερωνύμου Α'(1967-1973)και να προσπαθήσει να κάνει ΚΑΘΑΡΣΗ στην Εκκλησία. Υπενθυμίζω για όσους δεν το ξέρουν ο Ιερώνυμος Α', όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος, έδιωξε μέσα σε έξι χρόνια γύρω στους 250 ανάξιους κληρικούς(κλέφτες, ομοφυλοφίλους)όλων των βαθμών. Δυστυχώς το έργο εκείνο έμεινε ημιτελές. Να το συνεχίσει ο Ιερώνυμος Β'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχεις παιδιά και γι' αυτό λες μπούρδες. Οι γονείς δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Τα παιδιά πέφτουν σε παγίδες. Πολύ τον ξερόλα κάνεις ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μη φοβάσαι για τα παιδιά σου. Ούτε τους μισούς κινδύνους δε διατρέχουν από το internet σε σύγκριση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους στην κοινωνία.
    Πάντως ό,τι και να κάνουν στην Ελλάδα δεν υπάρχει τρόπος να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Υπάρχουν άπειρα blogs και ειδησεογραφικά sites που εδρεύουν στο εξωτερικό, που δεν θα μπορούν να εντοπίζουν, ακόμα κι αν αλλάξουν το νόμο. Ίσως είναι και δύσκολο και χρονοβόρο(προς το παρόν τουλάχιστον) να εντοπίζεις τον κάθε χρήστη που λέει κάτι διαφορετικό που σε ενοχλεί, και γι'αυτό το λόγο πουθενά στον κόσμο (εκτός από Κίνα απ'όσο ξέρω) δεν έχει εφαρμοστεί κάτι ανάλογο. Ό,τι και να κάνουν το internet έχει πλέον αρχίσει να καθιερώνεται ως μια εναλλακτική μορφή πληροφόρησης και πολύ σύντομα μπορεί να γίνει και η κύρια πηγή (ελπίζω).
    Γι'αυτό ανώνυμε 8:33πμ μην ανησυχείς για το παιδί σου. Ειδικά οι νέες γενιές που μεγαλώνουν με internet σήμερα θα μάθουν να το χρησιμοποιούν πολύ πιο ώριμα και υπεύθυνα από μας. Και θα αποφεύγουν και κάθε μορφής 'κίνδυνο' μέσω διαδικτύου ακόμα πιο εύκολα απο μας γιατί θα είναι υποψιασμένοι. Ενώ εμείς πέσαμε ξαφνικά στα βαθιά νερά του διαδικτύου και αντί να το χαρούμε και να κολυμπήσουμε στον πανέμορφο αυτό ωκεανό, καθόμαστε και κινδυνολογούμε για τους φοβερούς και τρομερούς κινδύνους που εγκυμονεί.
    Και τι είναι η ζωή χωρίς κινδύνους όμως? Το να κάθομαι στο σπίτι μου σε ένα κρεβάτι και να προσεύχομαι μη μου συμβεί κάτι κακό είναι στην ουσία ζωή?
    Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι είναι μέσα στη ζωή και όσο και να προστατεύσεις το παιδί σου κίνδυνοι θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να δώσεις τα κατάλληλα εφόδια στο παιδί σου για να αντιμετωπίζει τον ΚΑΘΕ κίνδυνο με σύνεση, λογική και ωριμότητα.
    Μη δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο, είναι πολύ κρίμα. Όπως δε δαιμονοποεί κανείς τους παπάδες, για τους οποίους πάμπολλες φορές έχουν ακουστεί περιστατικά παιδεραστίας, έτσι είναι άδικο να δαιμονοποιείται το διαδίκτυο, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά, επειδή κάποιοι το χρησιμοποιούν για βρώμικους σκοπούς...

    EssAth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια κύριε Καβακόπουλε με την ανάρτηση σας την πρότεινα και εγώ, μέσο του blog μου.
    Συγχαρητήρια με τις απόψεις σας συμφωνώ κατα 90%.

    Με χαιρετισμούς το παιδί της πλατείας
    απο Ζάκυνθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει δογματικός Αθεϊσμός;

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ονόματός μου

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα