"Το Μυστήριο της Ανομίας" και το Matrix
Mια από τις κεντρικότερες πηγές έμπνευσης του "The Matrix" (εκτός από το "σπήλαιο του Πλάτωνα") είναι η επιστολή "προς Θεσσαλονικείς" του Απόστολου Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος, στην επιστολή αυτή, αναφέρει:
"Ο εχθρός και αντίπαλος του Θεού και της Αληθείας, θα εξυψώνει τον εαυτό του και θα τον θέτει πάνω από κάθε άλλον Θεό ή λατρεία, ώστε να κάθεται στο ναό του Θεού, αποδεικνύοντας ότι μόνο αυτός είναι Θεός.
Δεν θυμόσαστε ότι σας τα έλεγα όταν ήμουν μαζί σας; Και γνωρίζετε τι είναι εκείνο που τον ελέγχει, μέχρι να αποκαλυφθεί όταν θα έρθει ο καιρός του. Είναι το μυστήριο της ανομίας που ενεργεί, μέχρι να φύγει ο κάτοχος του από τη μέση".
(δική μου μετάφραση*)
Με άλλα λόγια, ο Απ. Παύλος λέει ότι "κάποιος" ελέγχει έναν μηχανισμό (που ονομάζει "μυστήριο της ανομίας") προφανώς παραχάραξης της αλήθειας, ο οποίος επιτρέπει εκείνον που τον ελέγχει (το μηχανισμό) να μπορεί να ορίζει τα θεολογικά (και τα φιλοσοφικά) θέματα, και να παρουσιάζει τον εαυτό του ως μοναδικό Θεό και Αλήθεια. (Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε εδώ να προσθέσουμε όλα τα θέματα, όχι μόνο τα θεολογικά, αλλά και τα οικονομικά, και τα πολιτικά, κλπ, γιατί είναι παράγωγα των πρώτων).
Δηλ, "κάποιος" διαθέτει έναν τόσο ισχυρό μηχανισμό προπαγάνδας, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα και ελέγχει την "πραγματικότητά μας" (μέχρι που όμως θα έρθει "η ώρα του" και θα καταρρεύσει, όπως νομίζω ότι υπονοούν οι λέξεις του Απ. Παύλου).
Προφανώς αυτός ο "κάποιος" είναι η Ρώμη και ο Αυτοκράτορας, δηλαδή η ανώτερη πολιτική και στρατιωτική Εξουσία, κάτι που νομίζω πως είναι επίσης η αναφορά σε όλα τα βιβλία της ΚΔ. Δεν είναι γενικά και αόριστα ο "Αντίχριστος", όπως το μεταφράζουν εκείνοι που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ο Χριστιανισμός ήταν επίσης μια επαναστατική κίνηση ενάντια στη Ρώμη, στα πρώτα του βήματα.
Την παραπάνω προσέγγιση έχουν πάρει διάφοροι συγγραφείς και την έχουν προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Κεντρικός ανάμεσά τους ήταν ο Philip K. Dick, ο συγγραφέας πίσω από αμέτρητες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος αποτελεί και μια κεντρική πηγή της όλης θεωρίας που λέει ότι "ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο". Ο Philip K. Dick ήταν ένας από εκείνους που δημιούργησαν την έμπνυση για το The Matrix, αφού σε αρκετά του βιβλία παρουσιάζει ήρωες που είναι παγιδευμένοι σε "εικονικές πραγματικότητες" από τις οποίες δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Ο Φίλιπ Κ. Ντικ, συμπληρωνε μάλιστα, για όσους καταλάβαιναν το βαθύτερο νόημα, ότι "Η Αυτοκρατορία ποτέ δεν τελείωσε".
Πάντως έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε, ότι η ...Θεσσαλονίκη ήταν και παραμένει πηγή ... "ψεκασμένων θεωριών"! Όπως βλέπουμε κρατάει χρόνια αυτή η πραγματικότητα! Ακόμη και ο Απ. Παύλος στους Θεσσαλονικείς επέλεξε να πει τέτοια πράγματα, όχι αλλού.
Ίσως δεν είναι τυχαίο λοιπόν που είναι "ουφομάνα". 🙂
Ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας στο ποιοτικό περιεχόμενο. Η ανάρτησή σας ήταν εξαιρετική.
ΑπάντησηΔιαγραφή