Οι αστρονόµοι δηλώνουν βέβαιοι πως δεν είµαστε µόνοι στο Σύµπαν

Η Ευρώπη, το  φεγγάρι του ∆ία το  οποίο είναι  καλυµένο από πάγο  είναι ένα από τα  ουράνια σώµατα  που συγκεντρώνουν  τις περισσότερες  πιθανότητες να  φιλοξενούν  ζωντανούς  οργανισµούς
Μερικές τελευταίες ανακαλύψεις κατέστησαν πιθανότερο παρά ποτέ το ενδεχόµενο να µην είµαστε µόνοι µας, να υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο Σύµπαν, συµφωνούν επιστήµονες που µίλησαν στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Πρόσφατα επιστήµονες ανακοίνωσαν πως υπάρχουν τριπλάσια άστρα απ’ όσα πιστεύαµε ότι υπήρχαν. Μια άλλη οµάδα ερευνητών ανακάλυψε πως ένα µικρόβιο µπορεί να ζήσει µε αρσενικό, δηλαδή σε ένα εξαιρετικά σκληρό περιβάλλον. Και νωρίτερα φέτος, αστρονόµοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν δυνάµει κατοικήσιµο πλανήτη. «Τα στοιχεία ενισχύονται όλο και περισσότερο» λέει ο Καρλ Πίλτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA. «Πιστεύω πως όποιος κοιτάξει αυτά τα στοιχεία θα πει: “Πρέπει να υπάρχει ζωή εκεί έξω”».

Ο Σεθ Σόστακ, ανώτερος αστρονόµος στο Ινστιτούτο SETI στην Καλιφόρνια, επισηµαίνει πως όλες οι τελευταίες ανακαλύψεις «µας ενθαρρύνουν να πιστέψουµε πως υπάρχει ζωή εκεί έξω». Το να πιστεύει κάποιος σήµερα ότι η Γη είναι το µόνο µέρος το οποίο φιλοξενεί ζωή είναι ουσιαστικά σαν να πιστεύει στα θαύµατα, «και οι αστρονόµοι δεν πιστεύουν σε θαύµατα» προσθέτει.

Βέβαια δεν υπάρχει ακόµη απόδειξη για την ύπαρξη τέτοιας ζωής. Ωστόσο, υποστηρίζει ο αστροβιολόγος της NASA Κρις Μακέι «υπάρχουν πράγµατα που δείχνουν ότι πρέπει να αισιοδοξούµε». Την περασµένη εβδοµάδα ένας αστρονόµος του Γέιλ δήλωσε πως υπολογίζει ότι υπάρχουν 300 εξάκις εκατοµµύρια άστρα – τριπλάσια απ’ ό,τι υπολογιζόταν προηγουµένως. Η Λάιζα Κάλτενεγκερ από το Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ λέει πως οι επιστήµονες πιστεύουν τώρα ότι τα µισά από τα άστρα στον γαλαξία µας έχουν πλανήτες µεγέθους διπλάσιου ως δεκαπλάσιου αυτού της Γης, οι οποίοι θα µπορούσαν να συντηρήσουν ζωή. Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε και η ανακάλυψη ενός τέτοιου πλανήτη στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του, ώστε να µην είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος.  

∆ιαφορετική µορφή ζωής
Ο Ντόναλντ Μπράουνλι, αστρονόµος στο Πανεπιστήµιο της Ουάσιγκτον, είναι λιγότερο αισιόδοξος επειδή πιστεύει πως αυτό που µπορεί να υπάρχει εκεί έξω δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί – ή δεν θα είναι τόσο σηµαντικό. Αν βρίσκεται εκεί έξω – λέει – πιθανόν να πρόκειται για µικρόβια τα οποία δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς από απόσταση. Επίσης οι διαφορετικές γεωλογικές και ατµοσφαιρικές δυνάµεις στους πλανήτες µπορεί να εµποδίζουν τη ζωή να εξελιχθεί σε κάτι πολύπλοκο ή ευφυές, προσθέτει.

Αν είναι να βρεθεί ζωή, ο Αρης είναι ο πιθανότερος υποψήφιος – κάτω από την επιφάνειά του, εκεί όπου υπάρχει νερό, λένε αστρονόµοι. ∆υνατότητες να συντηρήσουν τη ζωή µπορεί να έχουν επίσης το φεγγάρι του ∆ία Ευρώπη και τα φεγγάρια του Κρόνου Εγκέλαδος και Τιτάνας.

Με το αυτί στο υπερδιάστηµα
Τέλος, προηγµένοι εξωγήινοι µπορεί να βρουν εµάς ή µπορείεµείς να ακούσουµε τις ασύρµατες εκποµπές τους λέει ο Μακέι. Το Ινστιτούτο SETI «αφουγκράζεται» το Σύµπαν για ναεντοπίσει ευφυή ζωή. Και στις διαλέξεις του, ο Σόστακ στοιχηµατίζει µε οποιονδήποτε από το ακροατήριο έναν καφέ πωςοι επιστήµονες θαβρουν απόδειξη εξωγήινης ζωής γύρω στο 2026. Οι πιθανότητες ποτέ δεν ήταν περισσότερες υπέρ του.

Σχόλια

  1. μου φαίνεται παρατραβηγμένο να υπάρχουν τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια κάπου εκεί έξω και να είναι και σαν εμάς.....

    αν υπάρχει ζωή εκεί έξω θα είναι σε επίπεδο μικροοργανισμών,βακτηρίων,μικροβίων κ.τ.λ

    το να υπάρχει ευφυής πολιτισμός στο διάστημα δεν το αποκλείω αλλά η ζωή είναι υπερβολικά πολύπλοκο ζήτημα,οπότε δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσει,δεν ξέρω.

    μακάρι να βρούμε κάτι....μέχρι να πεθάνω ανυπομονώ εκείνη την μέρα που θα ανακοινωθεί στην ανθρωπότητα η ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

    θα καταρριφθούν οι θρησκείες όπως τις ξέρουμε σήμερα;

    μήπως τελικά,θα πρέπει να αφήσουμε το έξω διάστημα και να ασχοληθούμε με το μέσα διάστημα για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει τόση μοναξιά στη ζωή του;

    δεν ξέρω αν αξίζει περισσότερο η εξερεύνηση του διαστήματος από την εξερεύνηση του ίδιου μας του εαυτού.

    και για να επανέλθω ναι,θέλω κάποτε να απαντήσουμε σ'αυτό το ερώτημα....

    είμαστε ή όχι μόνοι στο σύμπαν;

    και ρωτάει ο αδαής καθημερινός άνθρωπος...

    σε ποιο σύμπαν όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει δογματικός Αθεϊσμός;

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ονόματός μου

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα