Αστροναύτης χιλίων ετών στον Καθεδρικό της Σαλαμάνκα

Η κοπέλα μου που έβλεπε τηλεόραση, μου φώναξε να παρατήσω γρήγορα ό,τι έκανα, για να δω κάτι πραγματικά παράξενο...

Άφησα λοιπόν κατά μέρος το κείμενο που έγραφα εκείνη τη στιγμή και πήγα μπροστά στην τηλεόραση για να δω το «παράξενο».
Ήταν στην εκπομπή ενός γνωστού τηλεβιβλιοπώλη, και το «παράξενο» βρισκόταν στη γλυπτή διακόσμηση μιας Πύλης στον «Νέο Καθεδρικό» της Σαλαμάνκα στην Ισπανία. Ανάμεσα στα διάφορα γκαργόιλς και στα γλυπτά φυτά, βρισκόταν η αναπαράσταση ενός αδιαμφισβήτητου αστροναύτη!

Ο τηλεβιβλιοπώλης ισχυριζόταν ότι αφού ο Καθεδρικός χτίστηκε το 1182 (αυτή την ημερομηνία ανέφερε, αν δεν κάνω λάθος), τότε και ο αστροναύτης σκαλίστηκε και αυτός το 1182. Άρα, υπήρχαν από τότε, 1000 χρόνια πριν, αστροναύτες!

Δεν θα το απέρριπτα εξ αρχής. Από τη στιγμή που η Φυσική έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα ταξίδια στον Χρόνο δεν είναι ανέφικτα και δεν υπάρχει κάτι που να τα απαγορεύει να γίνουν πραγματικότητα, μου φαίνεται πολύ λογικό στην Ιστορία να υπάρχουν τα ίχνη χρονοταξιδιωτών, που έχουν έρθει από το μέλλον.
Θα μπορούσε λοιπόν αυτή η τοιχογραφία να είναι ένα ίχνος χρονοταδιώτη, που διάλεξε να σκαλίσει στον καθεδρικό την εικόνα ενός αστροναύτη, για να αφήσει το ίχνος του περάσματός του...;

Δυστυχώς, όμως, αυτός ο αστροναύτης δεν είναι απόδειξη κανενός χρονοταξιδιώτη, ούτε κανενός άλλου παράδοξου. Πρόκειται απλώς για μια πρόσφατη προσθήκη που έγινε το 1992 ,από την ομάδα συντήρησης του Καθεδρικού, στην στολισμένη με γλυπτά Πύλη του καθεδρικού.

Αυτή η απογοητευτική, αλλά ξεκαθαριστική πληροφορία, είναι εύκολο να βρεθεί αν ξοδέψουμε πάνω από 2 λεπτά στο Διαδίκτυο. Διαβάστε την π.χ. εδώ στα Ισπανικά: («Κατά την αποκατάσταση της Πύλης των Κλαδιών του Νέου Καθεδρικού που έγινε το 1992, έχουν προστεθεί και μοντέρνα και σύγχρονα σχέδια, ανάμεσα στα οποία και το γλυπτό ενός αστροναύτη...»)
Την ίδια πληροφορία μπορούμε να τη βρούμε και από πολλές άλλες πηγές, π.χ. από την Wikipedia. Επίσης, με λίγη παραπάνω περιέργεια θα μάθουμε ότι ο συγκεκριμένος καθεδρικός δεν είναι του 1180, αλλά αρκετά νεώτερος, αφού η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1513...

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Είναι απλό. Οι Ισπανοί θεωρούν τον ναό τους ζωντανό, άρα συνεχίζουν και το εξελίσσουν, συνεχίζουν να τον στολίζουν, προσθέτοντας εικόνες, ιδέες, σχέδια κλπ. Πολλά από αυτά τα σχέδια τα παίρνουν από την εποχή τους. Με αυτό τον τρόπο καταγράφουν εικόνες άξιες να αποθανατιστούν, αλλά και σύμβολα με υπονοούμενα, πολλές φορές χιουμοριστικά ή ειρωνικά.

(Ας μην ξεχνάμε ότι η Ισπανία είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου «υπαινικτικού» αρχιτέκτονα όλων των εποχών, του μεγάλου Γκαουντί και της καταπληκτικής Sagrada Familia στη Βερκελώνη, που αποτελεί αιώνιο μνημείο της ανατρεπτικής και «τρελής» αρχιτεκτονικής και είναι γεμάτη με γρίφους που περιμένουν να λυθούν από εκείνον που θέλει να την εξερευνήσει...)

(Αριστερά: ένας λεκτικός γρίφος της Sagrada Familia. Επάνω-δεξιά: η Sagrada Familia, ένα από τα πιο παράξενα κτίσματα του πλανήτη μας...)

Ας μη παρασυρόμαστε λοιπόν πολύ εύκολα από κάθε παράξενο που βλέπουμε μπροστά μας, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Πολλές φορές το «παράξενο» είναι μόνο το πώς κάποιοι άνθρωποι, που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει και αναζητούν τα μεγάλα μυστήρια, δεν έκαναν μια μικρή έρευνα πριν καταλήξουν να λένε γεμάτοι σιγουριά «ορίστε η απόδειξη ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν στα αστέρια εδώ και 1000 χρόνια».

Αν αμφιβάλλετε πάντως για το χιούμορ των γλυπτών/συντηρητών στον Νέο Καθεδρικό, δεν έχετε καθόλου άδικο. Στην ίδια Πύλη, έχουν προσθέσει ένα ακόμη «παράξενο»: Ένας χαμογελαστός δαίμονας που τρώει με απόλαυση ένα παγωτό χωνάκι!


Σχόλια

  1. Χμμμ, δηλαδή όταν η κοπέλα σου βλέπει τηλεόραση, επιλέγει να βλέπει την εκπομπή του γνωστού τηλεβιβλιοπώλη; Χμμμ...

    =:-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή παρατήρηση!
    Μου παραπονέθηκε και η ίδια: «Γιατί με ανέφερες, και τώρα όλοι θα νομίζουν ότι κάθομαι και βλέπω τον ....;»
    Η αλήθεια νομίζω είναι ότι όλοι τον βλέπουμε συχνά-πυκνά τον γνωστό τηλεβιβλιοπώλη, πάνω στο zapping που κάνουμε καθώς ψάχνουμε κάτι ενδιαφέρον στο χαζοκούτι. Έτσι έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όταν η κοπέλα μου έπεσε πάνω στον ...αρχαίο αστροναύτη.

    Από την άλλη όμως, δεν καταλαβαίνω τι είδους κοινωνικός ρατσισμός επιβάλλει να κλείνουμε τα μάτια απέναντι σ' αυτά που συζητιούνται ή προωθούνται γύρω μας.
    Ευτυχώς που πρόσεξε το συγκεκριμένο «παράξενο» και μου το είπε, οπότε με ώθησε να γράψω αυτό το κείμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά, τίποτα δεν το επιβάλλει. Απλά αστειεύτηκα.

    Καλή δουλειά το άρθρο, πάντως. Μου αρέσει πολύ να βλέπω την αλληλουχία "παρατήρηση περίεργου φαινομένου - κέντρηση σκεπτικιστικής περιέργειας - διαδικτυακή έρευνα - ανακοίνωση αποστομωτικών αποτελεσμάτων" να επαναλαμβάνεται με ποικίλες αφορμές σε διάφορα ερασιτεχνικά ιστολόγια. Είναι σα μία πινακίδα που διατρανώνει "εδώ γράφουν σκεπτόμενοι άνθρωποι".

    (Πράγμα που, δυστυχώς, πολύ συχνά δεν ισχύει για τους επαγγελματίες του χώρου της ενημέρωσης.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. luxus, ποιά είναι η γνώμη σου για το video-ερασιτεχνική λήψη ενός Αμερικανού που προβλήθηκε στην εκπομπή του Larry King(έδειχνε έναν εξωγήινο στο παράθυρο κατοικίας) και αναμετέδωσε προχθές γνωστή τηλεοπτική εκπομπή? Είναι αυθεντικό? Είναι φάρσα? Δε φοβάται ο δημιουργός του ότι θα γελιοποιηθεί αν αποδειχθεί απάτη? Ποια είναι η γνώμη σου? Θα εκτιμούσα πολύ μία απάντηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "παναγιωτησ" (sic), εν αναμονή απάντησης από τον luxus, θα σου δώσω κι εγώ μία: η ερώτηση "Δε φοβάται ο δημιουργός του ότι θα γελιοποιηθεί αν αποδειχθεί απάτη?" (sic) δείχνει μία προσπάθεια εκ μέρους σου να εφαρμόσεις τα εντελώς δικά σου κοινωνικά, πολιτισμικά, διαπροσωπικά, και εν γένει ηθικά κριτήρια για να αξιολογήσεις και να προβλέψεις τη συμπεριφορά ενός τυχαίου ανθρώπου ανάμεσα στα 6 δισεκατομμύρια που κατοικούν τον πλανήτη, πράγμα εξαιρετικά κοντόφθαλμο, ειδικά μάλιστα αν αναλογιστείς ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι ακριβώς ένας τυχαίος ανάμεσα στα 6 δις, παρά ένας πάρα πολύ διαφορετικός από εσένα, και κατά τεκμήριο ψυχολογικά "περίπλοκος", αμερικάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. διαγόρα, επειδή "μου τι λες" για την ορθογραφία, μάθε ότι βάζω τελικό σίγμα ς και μου βγαίνει σ. Ελύθη η παρεξήγηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παναγιώτη, παρατηρώ ότι κι εγώ γράφω το όνομά μου με τελικό σίγμα, και βγαίνει τελικό σίγμα, και στο δεύτερο σχόλιό σου εμφανίστηκε τελικό σίγμα.

    Το πρόβλημα ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι στο πρώτο σχόλιό σου ίσως να έγραψες το όνομά σου με κεφαλαία, (στα οποία, πρακτικά, δεν υπάρχει τελικό σίγμα,) και το blogger έχει την κακή συνήθεια να μετατρέπει τα ονόματα σε πεζά, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να είναι αρκετά έξυπνο ώστε να ξέρει πως να μετατρέψει το κεφαλαίο σίγμα όταν αυτό βρίσκεται στο τέλος της λέξης.

    Εν πάσει περιπτώσει, η παρεξήγηση ελύθη, το λάθος δεν ήταν δικό σου, και σου ζητώ συγγνώμη αν φάνηκα κάπως υπερόπτης με τα "sic" μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Εν πάσει περιπτώσει...": Φίλε Διαγόρα, χωρίς καμία διάθεση να σου "την πω", σου υπενθυμίζω πως το σωστό είναι "εν πάση περιπτώσει". Πρόκειται για το τριγενές και τρικατάληκτο επίθετο της αρχαίας ελληνικής πᾶς, πᾶσα, πᾶν. Η πᾶσα, τῆς πάσης, τῇ πάσῃ κλπ.
    Φιλικά
    Κυβέλη

    Υ.Γ. luxus, σε παρακολουθώ εδώ και καιρό. Τα κείμενά σου είναι πάντα καλογραμμένα. Μου αρέσει που προσπαθείς συνήθως να δίνεις και μια κοινωνιολογική προσέγγιση στις τοποθετήσεις σου. Και είναι ενδιαφέρον που αντιμετωπίζεις όλα τα θέματα -ακόμη και τα πιο τρελά- με σοβαρότητα. Όσο για το θέμα του αστροναύτη... ναι, κι εγώ το είδα που το παρουσίαζε εκείνος ο τηλε-βιβλιοπώλης ως απόδειξη ότι οι άνθρωποι γνώριζαν τα διαπλανητικά ταξίδια χίλια χρόνια πριν. Είναι κρίμα που κάποιοι άνθρωποι λένε τόσα ψέματα μόνο και μόνο για να πουλήσουν μια οκά βιβλία παραπάνω. Γιατί έτσι αντιμετωπίζει εκείνος την πώληση βιβλίων, σαν είδος της μπακαλικής που πουλιέται με την οκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυβέλη, (ω, τι ωραίο όνομα, παρεμπιπτόντως,) σε ευχαριστώ για την υπόδειξη, το γράφω έτσι ανορθόγραφα εδώ και χρόνια και δεν βρέθηκε ποτέ κανείς να μου πει πως είναι μεν συνηθισμένο, είναι όμως λάθος.

    (Μία αναζήτηση στο google για το σωστό ανασύρει 124000 αποτελέσματα, ενώ για το λάθος 55600!)

    Δεν θα το ξανακάνω.
    C:=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό ποιός μπορεί να είναι ο ρόλος αυτού του "τηλεβιβλιοπώλη" εκτός από το χρήμα;... Μήπως κάνουν όνειρα για χαμένες πατρίδες κ' συγκυρίες, που θα τα πραγματοποιήσουν αυτός κ' οι πολιτικοί-παπάδες φίλοι του...Δημιουργούν νεομυθολογίες για να "τονώσουν" το ηθικό των "Ελλήνων" όπως έκαναν οι ναζί με τους δικούς τους;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. διαγόρα, νομίζω ότι είχες δίκιο για το λάθος που έκανα αναφορικά με το σ και το ς. Έγραφα με κεφαλαία το όνομα μου και έτσι εμφανίζοταν το "παναγιώτησ" και όχι "Παναγιώτης" όπως θα ήταν και το σωστό. Να είσαι καλά για την επισήμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο χαμογελασρός δαίμονας που τρώει χωνάκι παγωτό.....πολύ μου αρέσει....κρέμα σοκολάτα μήπως;
    Στο άλλο χέρι τι κρατάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο χαμογελασρός δαίμονας που τρώει χωνάκι παγωτό.....πολύ μου αρέσει....κρέμα σοκολάτα μήπως;
    Στο άλλο χέρι τι κρατάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει δογματικός Αθεϊσμός;

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ονόματός μου

Αναρχοκαπιταλισμός: Το τέλος των Κρατών και η παντοκρατορία των Ισχυρών