Οι δύτες των σπηλαίων, η αξιόλογη TV και ο νέος τηλεοπτικός Θούριος προς την ελευθερία!

Έγραψα πρόσφατα μερικά σχόλια στο αξιόλογο blog του Allu fun Marx, σε ένα post του (κάντε κλικ για να το διαβάσετε) που σχολίαζε αρνητικά την εκπομπή και την επιτυχία του Λάκη Λαζόπουλου. Εκείνη η συζήτηση ήταν και η αφορμή για να δημοσιεύσω το προηγούμενο post μου, σ' αυτό εδώ το blog, στο οποίο ανέλυα, πολύ αρνητικά, τα ΜΜΕ.

Σήμερα, πρωί του Σαββάτου, πήγα σε ένα φιλικό σπίτι. Εκεί μια τηλεόραση έπαιζε ξεχασμένη, "γυρισμένη" στο κανάλι του ΣΚΑΪ.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, τα μάτια μου παγίδευσε μια υπέροχη εικόνα: δύο δύτες «πετούσαν» σε μια διαυγέστατη κρυστάλλινη υδάτινη μάζα στην οποία ούτε η παραμικρή ρυτίδωση δεν φαινόταν. Βρίσκονταν μέσα σε κάποια σπηλιά που ήταν γεμάτη με νερό, και εξερευνούσαν τα βάθη της...

Ο υπέροχος γαλαζοπράσινος χρωματισμός, η απίστευτη ηρεμία που απέπνεε η εικόνα, η πανέμορφη διαύγεια του νερού, τράβηξαν τόσο έντονα την προσοχή μου, που κάθισα να δω τι ήταν αυτό που έδειχνε η εκπομπή.

Τελικά, το θέμα της εκπομπής ήταν συγκλονιστικό: Οι προσπάθειες της Ανθρωπότητας να εισβάλλει στα βάθη της Γης. Η εκπομπή έδειχνε ότι παρά την τεράστια τεχνολογία μας, δεν έχουμε καταφέρει να εισχωρήσουμε πολύ βαθύτερα από το ένα εκατομμυριοστό του πάχους της Γης, όχι βαθύτερα αναλογικά από το τσόφλι του αυγού, αν ο πλανήτης μας είναι το αυγό...
(Στην παρακάτω εικόνα η «επιφάνεια» της Γης στην οποία πατάμε, σχηματίζει ένα πολύ ψιλό «τσόφλι». Ε, λοιπόν, δεν έχουμε εισχωρήσει βαθύτερα από αυτό το τσόφλι που βλέπετε, δεν έχουμε φτάσει ούτε καν στο βάθος του!)

Δυστυχώς, με μια βιαστική έρευνα δεν μπόρεσα να βρω το όνομα του ντοκιμαντέρ για να σας το μεταφέρω, βρήκα απλώς ένα trailer μιας ταινίας στο youtube που μοιάζει πολύ με την εκπομπή εκείνη που πραγματικά με μάγεψε...




Κάποια στιγμή, πλησίασε η κοπέλα μου για να δει τι τράβηξε τόσο έντονα την προσοχή μου, σε λίγο πλησίασαν και οι οικοδεσπότες, και σε μερικά λεπτά βλέπαμε όλοι τη μαγευτική εκπομπή!

Στα περίπου 30 λεπτά που παρακολουθήσαμε, εντυπωσιαστήκαμε βαθύτατα από τον απίστευτο ηρωισμό των δυτών, που με το παραμικρό λάθος θα παγιδεύονταν στα βάθη της Γης, βυθισμένοι μέσα στο νερό. Κανείς δεν θα μπορούσε να τους σώσει και ο θάνατός τους θα ήταν σίγουρος.
Γοητευτήκαμε από την ερευνητική δουλειά που γίνεται στο εξωτερικό, από ανθρώπους αφοσιωμένους να μάθουν τα μυστικά του εσωτερικού της Γης.
Μείναμε έκπληκτοι όταν η εκπομπή έδειξε ότι η γνώση για τα βακτηρίδια που ζούνε εκεί μέσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ειδικών καυσίμων και χημικών, που θα είναι χιλιάδες φορές αποδοτικότερα από τα σημερινά, δηλαδή από τη βενζίνη και το πετρέλαιο...

Κάποια στιγμή άφησα έναν στεναγμό απογοήτευσης. «Ορίστε, να γιατί οι Αγγλοσάξονες έχουν κατακτήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό», είπα γεμάτος με έναν κρυφό θυμό στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. «Γιατί επιζητούν τέτοιες έρευνες, τις χρηματοδοτούν, τις κάνουν εκπομπές - και καταφέρνουν, οι άτιμοι, ακόμη και από μια έρευνα που μοιάζει τόσο ...ρομαντική και ανώφελη όπως η εξερεύνηση μιας υποβρύχιας σπηλιάς, να βγάλουν σημαντικές τεχνολογικές γνώσεις!»...
Οι γύρω μου συμφώνησαν, απογοητευμένοι και αυτοί που εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς λίγοι εκτιμούν την εξερεύνηση και το κυνήγι της Γνώσης...

Τώρα που το σκέφτομαι, συνειδητοποιώ ότι αν αυτή η εκπομπή δεν είχε γυριστεί και δεν την είχαμε δει, θα ήμασταν λίγο φτωχότεροι. Δεν θα γνωρίζαμε για αυτή τη μαγεία, δεν θα ξέραμε ότι κάποιοι κάνουν τόσο απίστευτες έρευνες, δεν είχαμε υπόψη μας τους τρελούς δύτες των σπηλαίων...

Υπάρχει λοιπόν και καλή Τηλεόραση.
Συνειδητοποιώ ότι το είχα ξεχάσει αυτό, εξαιτίας της λαϊκίστικης κατάντιας του «κανονικού» προγράμματος. Η καλή τηλεόραση είναι η Τηλεόραση εκείνη που μιλάει για το μεγαλείο της εξερεύνησης, για την ανθρωπιστική προσπάθεια της επιστήμης, για το θαύμα του κόσμου, για τη χαρά της ανακάλυχης, για το απίστευτο θάρρος των πρωτοπόρων...

Ελπίζω αυτό το σαββατιάτικο πρωί να ήταν κατά τύχη στημένα πολλά παιδικά μάτια στο ίδιο ντοκιμαντέρ, και να έλαβαν αυτό το πανίσχυρο μήνυμα ελπίδας και εξερεύνησης, να πείστηκαν ότι πρέπει και αυτά να πάρουν μέρος στο ταξίδι προς τη Γνώση.

Ελπίζω να μην το είχε «γυρίσει» η μαμά τους στα κουτσομπολίστικα talk-shows που δεν δείχνουν και δεν λένε τίποτα.

Ελπίζω να μην το είχε γυρίσει ο μπαμπάς τους στις «ειδήσεις» που απλώς μας επιβάλλουν μια εθνική μιζέρια και απαξίωση.

Ελπίζω να μην έτυχε να έχουν συνδεδεμένο το Playstation και «να παίζουν Pro», «πίνοντας τους μπάφους» μιας ανεγκέφαλης «διασκέδασης» που είναι φτιαγμένη για να παγιδεύει τα αδύναμα μυαλά. Πραγματικά το ελπίζω.

Ναι, υπάρχει και καλή TV, και όσοι λοιπόν από εμάς έχουμε την ανάγκη να βάζουμε το κουτί να παίζει για να νιώθουμε ότι είμαστε «συνδεδεμένοι με τον Κόσμο», πρέπει να το θυμόμαστε, και να διαλέγουμε τα κανάλια εκείνα που επενδύουν σ' αυτήν, και όχι τα κανάλια που παίζουν την κακή TV των ριάλιτι και των σκουπιδιών.

Αφήστε τα ντοκιμαντέρ, τις εκπομπές της πραγματικής και όχι της λαϊκίστικης έρευνας, να εισβάλουν μέσα στο σπίτι σας. Μαζί τους θα εισβάλλει το μεγαλείο της Ανθρωπότητας, όχι η κατάντια και η μιζέρια της!
Αν θέλετε να σας κάνει κάτι συνεχώς «πλύση εγκεφάλου» - και δεν μπορείτε χωρίς πλύση εγκεφάλου», ας είναι αυτή η πλύση εγκεφάλου που θα δέχεστε!

Η τηλεόραση δεν είναι αναγκαστικά ναρκωτικό, φτάνει όμως να το αποφασίσετε. Την επόμενη φορά που θα κολλήσετε σε μια κουτσομπολο - κατινο - ποδοσφαιρο - αμυαλο - ρεάλιτι εκπομπή, πείτε «Ευχαριστώ, όχι!» και γυρίστε το αμέσως στο κοντινότερο ντοκιμαντέρ.
Μπορεί να μη σας παγιδεύσει άμεσα, μπορεί να μην είναι τόσο «εύκολο» και υποτίθεται «διασκεδαστικό», αλλά αν του δωρίσετε λίγη από την προσοχή σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν χάσατε απλώς το χρόνο σας, αλλά κάτι κερδίσατε!

Ο νέος Θούριος προς την ελευθερία του μυαλού μας, είναι σίγουρα ο παρακάτω:

Καλύτερα μιας ώρας ΣΚΑΪ και BBC, παρά σαράντα χρόνια reality-TV!

Σχόλια

  1. Οσα κατακρινεις μερος της πραγματικοτητας δεν ειναι; Δε μας αφορουν; Γιατι να μας αφορα ο βυθος και οχι οσα γινονται στην κοινωνια; Μπορει να μη μας αρεσουν αλλα γινονται.Και η τηλεοραση προβαλλει την πραγματικοτητα αυτη.Γιατι να κατακρινουμε το ιδιο το μεσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ακριβώς αυτό είναι το θέμα. ΔΕΝ πιστεύω ότι η μίζερη κατάσταση που παρουσιάζει η υποτίθεται «reality» TV είναι «πραγματικότητα». Θεωρώ αντίθετα ότι η εικόνα που προβάλλουν τα λαϊκίστικα ΜΜΕ πρόκειται για μια μίζερη εικόνα που δημιουργείται από το συνδυασμό των ακόλουθων πραγμάτων:
    1) Της τηλεοπτικής φτήνιας (την εξηγώ στο προηγούμενο post μου - έχει να κάνει με το «κόστος» που έχει μια πραγματική παραγωγή σε σχέση με μια εκπομπή ριάλιτι, που στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ μικρότερο),
    2) Μιας εμπορικότητας που απευθύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο της μάζας με σκοπούς τα «νούμερα» της ακροαματικότητας και
    3) Ενός άκρατου λαϊκισμού που ανατροφοδοτεί τα «σημαντικά» θέματα, που όμως δεν είναι στην πραγματικότητα σημαντικά, για να χρησιμοποιήσει το "momentum" της "επικαιρότητας".
    Αυτά τα 3 πράγματα συνθέτουν κατά τη γνώμη μου ένα ψέμα. ΌΧΙ δεν είναι μέρος της πραγματικότητας όλα αυτά, αλλά είναι μια ψεύτικη πραγματικότητα που ισοπεδώνει τα πάντα.
    Δεν υπάρχει μόνο η Βροχοπούλου και ο Βας Βας εκεί έξω: Υπάρχουν καταπληκτικοί άνθρωποι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, εξερευνητές, εφευρέτες, οραματιστές, που είναι οι πραγματικοί γλύπτες του αύριο! Αυτοί θα έπρεπε να μας αφορούν, και όχι η ξεφτίλα του κάθε καημένου. Αλλά η τηλεόραση δεν ασχολείται με αυτούς, γιατί κάποιοι παραγωγοί πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν φέρνουν νούμερα, επειδή δεν απευθύνονται στον ηλίθιο τηλεθεατή, αλλά στον «ψαγμένο», και οι ηλίθιοι είναι πολλοί ενώ οι ψαγμένοι απίστευτα λίγοι (δυστυχώς έτσι είναι, αλλά κάτι μου λέει οι ευθύνονται και οι άνθρωποι της TV για αυτό...)

    Αν δεν το πρόσεξες, γράφω ότι στο βυθό κάποιοι ανακαλύπτουν τα καύσιμα του αύριο, που θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόβλημα. Κάποιοι άλλοι εξερευνούν την πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων φυτειών που θα παράγουν πρωτεΐνες και τροφή. Άλλοι μελετούν τη δυνατότητα δημιουργίας υποβρύχιων πολιτειών... ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ - αλλά κατά πόσο είναι πραγματικότητα και όχι δημιουργημένα για σκοπούς εύκολου εντυπωσιασμού η Βροχοπούλου, ο Βας Βας, ο Μακάκας κλπ κλπ, δεν είμαι καθόλου σίγουρος.
    Και να σου πω και ένα ακόμη μυστικό;
    Πιστεύω ότι το Ασφαλιστικό, η άνοδος των τιμών των τροφίμων, το τραπέζι του συνταξιούχου, ναι, είναι πραγματικά προβλήματα, αλλά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ για να τραβούν τα βλέμματα, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΥΣΗ, στην πραγματικότητα τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο: Αφού ο κόσμος τα φοβάται τόσο και δεν βλέπει λύση, η Εξουσία τα εντείνει και τα χρησιμοποιεί ως προπέτασμα καπνού και παραπλάνηση και μέθοδο εκμετάλλευσης του κοινού.
    Σκέψου το εξής: Αν βγούνε αύριο τα τηλεοπτικά κανάλια και πούνε ότι η κυβέρνηση θα κόψει τις συντάξεις από όλους, θα γίνει τόσος χαμός, τόση φασαρία και θα δημιουργηθεί τόση απελπισία, που μετά από διαπραγματεύσεις αν θα τις κόψουν στα 2/3, θα είμαστε και ευχαριστημένοι. Αλλά, κανονικά, δεν θα έπρεπε να τις κόψουν καθόλου, όμως ο φαύλος κύκλος των ΜΜΕ θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί η ψεύτικη πραγματικότητα ότι υπάρχει πρόβλημα (ΔΕΝ υπάρχει και στο υπογράφω, η οικονομία διαθέτει τεράστια ποσά, τα οποία απλώς έχουν δεσμεύσει κάποιες τράπεζες και μεγάλοι οργανισμοί). Αυτή η ψεύτικη δημιουργημένη πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθεί ως εκφοβισμός για να περάσει κάθε αρνητικό σχέδιο...

    Σκέψου όμως: Αν αντί για κλάψες και τρομοκρατίες, ο κάθε Έλληνας δει ένα ντοκιμαντέρ που θα του δείχνει ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι-Ήρωες που κάνουν απίστευτα πράγματα και επιβιώνουν, που βρίσκουν λύσεις στα πιο τρελά προβλήματα με τον πιο τρελό τρόπο, που δεν «μασάνε» όπως λέμε στη λαϊκή διάλεκτο τίποτα, δεν θα γίνει και ο ίδιος λίγο πιο ήρωας; Δεν θα εμπνευστεί για να πολεμήσει για τα κεκτημένα ή τα δικαιώματά του; Δεν θα δει προς τα πάνω, ελπίζοντας για το καλύτερο, αντί να θεωρεί τον εαυτό του ένα γουρούνι που κυλιέται στη λάσπη;

    Αυτό είναι το μυστικό: Οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά πλάσματα, και κάνουμε αυτό που βλέπουμε: Αν βλέπουμε θαυμαστά πράγματα, θα γίνουμε και εμείς θαυμαστοί αργά ή γρήγορα. Αν βλέπουμε μόνο την ξεφτίλα και την απαξίωση, αργά ή γρήγορα θα ξεφτιλιστούμε και θα απαξιωθούμε και εμείς οι ίδιοι.

    Για αυτό κατακρίνω τα Μέσα που μου προβάλλουν μια κατασκευασμένη ισοπεδωμένη πραγματικότητα. Γιατί τίποτα δεν είναι ισοπεδωμένο. Υπάρχουν θαυμαστά πράγματα εκεί έξω, που η καλή τηλεόραση προβάλλει. Είμαι υπέρ αυτής της καλής τηλεόρασης, και σίγουρα κατά της άλλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλασματική πραγματικότητα,προπαγάνδα,ψυχολογική επιρροή.Αυτά αποτελούν το 95% των εκπομπών στην τηλεόραση.Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή ο κόσμος να καταλάβει τον κακόβουλο ρόλο της τηλεόρασης και να τον απομονώσει.Ευτυχώς υπάρχει και ενα 5% που χρειάζεται όμως ενίσχυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια τι κρύβεται κάτω από το τσόφλι ενός αυγού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χειρότερο με την εκπομπή του Λαζόπουλου είναι ότι ενώ κρίνει πάντα πολιτικούς, παρουσιαστές κ.ά. πάντα μιλάει για 1 δίκαιο "λαό" που είναι έτοιμος να "επαναστατήσει" χωρίς να σχολιάζει ότι ο "λαός" αποφασίζει να ψηφίσει ή να δει τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Επίσης ακόμα κ' αν επαναστατήσει αυτός ο "λαός" το πιο πιθανό είναι να "τσαλαπατήσει" ο ένας τον άλλον μέχρι να "εκλεχτεί" καινούργιος αρχηγός του κοπαδιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπάρχει δογματικός Αθεϊσμός;

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ονόματός μου

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα