Μπορούμε να φανταστούμε την 10η Διάσταση;Μπορούμε να φανταστούμε τη 10η Διάσταση;

Κι όμως, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό, διάφοροι φυσικοί προτείνουν τρόπους για να το καταφέρουμε. Βέβαια, οι φιλοσοφικές προεκτάσεις που έχει ο τρόπος που προτείνει το ακόλουθο βίντεο, είναι πάρα πολλές και πάρα πολύ παράξενες.

Μια από αυτές τις προεκτάσεις --που δεν χωράνε σε καμιά μέχρι τώρα φιλοσοφία της ανθρωπότητας-- είναι ότι για να καταλάβουμε το σύμπαν μας, δεν φτάνει να πάρουμε υπόψη μας όλες τις πιθανότητές του, αλλά και όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του με άλλα... πιθανά σύμπαντα.

Ακούγεται τελείως τρελό και απίστευτο; Το ξέρω πως ναι, αλλά σύμφωνα με τη μοντέρνα φυσική, μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε μια λογική θεωρία που να περιγράφει με «απλό τρόπο» (πόσο βέβαια θα μπορούσε να θεωρηθεί «απλός τρόπος», μια θεωρία που μιλάει για 10 ή 11 διαστάσεις;) όλες τις φυσικές λειτουργίες του υποατομικού (μικροσκοπικού) αλλά και του αστρικού (μακροσκοπικού) κόσμου. Ναι, χρειάζονται τουλάχιστον 10 ή 11 διαστάσεις!
Δείτε το βίντεο και κάποτε θα συζητήσουμε τις διάφορες προεκτάσεις...


Σαν πρώτη προέκταση θα ήθελα να προσέξετε ότι σε έναν κόσμο 6 ή 7 διαστάσεων, αν δεχτούμε ότι η 4η διάσταση είναι η χρονική, συνυπάρχουμε με όλους τους πιθανούς εαυτούς μας...

Με άλλα λόγια, εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, συνυπάρχεις, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με αμέτρητους κλώνους σου που κάπου στο πολυδιαστασιακό σύμπαν ζούνε τις δικές τους ζωές, αλλά εξακολουθούνε να είναι «εσύ»...

Είναι άραγε πραγματικά δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό; Μήπως όμως το ζούμε ήδη;
Ούτως ή άλλως, όλοι οι «άλλοι» άνθρωποι, δεν είναι εκδοχές του «Εγώ» μας;
Δεν ζούμε παρέα με αμέτρητες εκδοχές μας;
Δεν είσαι Εγώ και δεν είμαι Εσύ;

Άραγε, τι παράξενα φιλοσοφικά μυστικά κρύβονται σ' αυτές τις σκέψεις; Ποιος θα μπορέσει κάποτε να τα βάλει σε λόγια; Θα υπάρχει άραγε σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον μια ανθρωπότητα που θα ζει βάσει αυτών των σκέψεων;
Αν ναι, τι άποψη θα είχε αυτή η ανθρωπότητα για εμάς, που ζούμε αποκομμένοι από τους εαυτούς μας;

Σχόλια

 1. Με γεια το blog, φρόντισε να το κρατήσεις ζωντανό με περισσότερα ενδιαφέροντα μηνύματα σαν τα προηγούμενα.

  Θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις και προσωπικές παρατηρήσεις στο ζήτημα του video, στο επίπεδο που επιτρέπουν οι γνώσεις και η αντίληψή μου:

  Είναι πολύ εύκολο κατά τη γνώμη μου να κατανοήσει κανείς μαθηματικά τις διαστάσεις, αν τις φανταστεί ως παραλληλίες των προηγουμένων.

  Για παράδειγμα, αν δεχτούμε την μηδενική διάσταση ως ένα σημείο, μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε την πρώτη διάσταση ως παραλληλία από άπειρες (ή ίσως πεπερασμένες; )αυτών των σημείων: μια γραμμή!

  Τη δεύτερη διάσταση που στην ουσία ορίζει ένα επίπεδο, μπορούμε να τη φανταστούμε ως μια παραλληλία από άπειρες (ή ίσως πεπερασμένες; ) γραμμές.

  Η τρίτη διάσταση θα μπορούσε να είναι παρόμοιες παραλληλίες από αυτά τα επίπεδα, και η τέταρτη παραλληλίες χώρων (= χρόνος). Συνεχίζοντας με αυτήν τη λογική μπορούμε να ορίσουμε και τις επόμενες.


  Επίσης καταλήγει στο "αδιέξοδο" χρησιμοποιώντας έννοιες του κόσμου γύρω μας (οι οποίες μπορεί να μην έχουν πάντα τη σωστή εφαρμογή), ή χρησιμοποιώντας πεπερασμένες παραλληλίες (αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία της προσέγγισης αυτής).

  Τέλος, αν επιμείνουμε στην οπτική των παραλληλιών, δε μπορώ να καταλάβω γιατί η 7η και η 10η διάσταση απεικονίζονται ως σημεία (παρ' όλο που σωστά τονίζει ότι όλη η 6η διάσταση είναι ένα σημείο της 7ης, μετά σαν να το αγνοεί και κάνει "άλμα" στην 8η, όταν αναφέρεται στις παραλληλίες αυτών των σημείων).


  Από θεωρητικής πλευράς πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όριο στις δυνατές διαστάσεις ενός "κόσμου". Άλλωστε, πολλές από τις διαφορετικές... γεύσεις της θεωρίας των υπερχορδών που έχουν προταθεί, μιλάνε για 17 και 26 ακόμα διαστάσεις (κάτι που θα ήταν αδύνατο αν δεχτούμε τους ορισμούς που δίνει αυτό το βίντεο).


  Αυτά, ενδιαφέρον θέμα, περιμένω τις απόψεις σου (και των υπολοίπων).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στα μαθηματικά πράγματι μπορούμε να έχουμε χώρους και σύνολα όσων διαστάσεων θέλουμε.
  Στη φυσική όμως, ο λόγος που αναγκάζονται κάποιοι θεωρητικοί και μιλούν για παραπάνω διαστάσεις δεν είναι λόγω θεωρητικού καπρίτσιου, αλλά γιατί σ' αυτόν τον αριθμό διαστάσεων γίνεται «ενοποίηση» κάποιων βασικών νόμων της Φύσης (δηλαδή μια εξίσωση -ή μία «εξήγηση» εξηγεί όλα τα φυσικά φαινόμενα).
  Π.χ. στη θεωρία Καλούζα-Κλάιν έχουμε σε 5 διαστάσεις την ενοποίηση δύο δυνάμεων που στον 3διάστατο κόσμο μας είναι διαφορετικές, της βαρύτητας και του ηλεκτρομαγνητισμού.
  Αναλόγως, η θεωρία των υπερχορδών αναγκάζεται και μιλάει για 10 ή 11 διαστάσεις στο σύμπαν μας, γιατί μόνο σ' αυτόν τον αριθμό διαστάσεων η ενοποίηση όλων των φυσικών νόμων γίνεται δυνατή.
  Βέβαια, το βίντεο που παρέθεσα μιλάει για επιπλέον διαστάσεις του χώρου και όχι για παράλληλα σύμπαντα κλπ. Παρόλα αυτά, η αναφορά του σε παράλληλα σύμπαντα δεν είναι λανθασμένη, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη σχολή της μοντέρνας Φυσική που πιστεύει ότι μια πιθανή ερμηνεία των «επιπλέον» διαστάσεων είναι η ύπαρξη παράλληλων συμπάντων.
  Φυσικά, σήμερα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι από όλα αυτά είναι αλήθεια. Αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να φανταστούμε και να δούμε τις προεκτάσεις διάφορων ερμηνειών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καταπληκτικό video! Κάπου στην 5 ή στην 6 διάσταση το 'χασα. Θα πρέπει να το ξαναπαρακολουθήσω προσεκτικά μερικές φορές για να καταλάβω πως περνάει από διάσταση σε διάσταση. Μου άρεσε επίσης η αντιληπτική του πως τα δυσδιάστατα πλάσματα θα βλέπαν εμάς τους τρισδιάστατους και πως το ίδιο αντιστοιχεί για την αντίληψη μας με τον χρόνο.

  Κάπου προς το τέλος κατάλαβα ότι η 6η (ή 7η;) διάσταση είναι όλες οι εναλλακτικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτό το σύμπαν, κάτι που μου θυμίζει αυτό που λέγεται multiverse (ή τα παράλληλα σύμπαντα, παράλληλα όμως ως προς τις εναλλακτικές πορείες που πέρνει το καθένα) ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι η ιδέα ότι η 10η διάσταση είναι όλα τα σύμπαντα μαζί (εναλλακτικά τώρα και όσον αφορά τους φυσικούς νόμους που επικρατούν στο καθένα) και ότι φαίνεται πως τα αποτελέσματα τον μετρήσεων πάνω στα σωματίδια στην κβαντική φυσικά φαίενται να σχετίζονται με αυτήν την 10η διάσταση!

  Παλιότερα είχα "εθιστεί" στην ιδέα ενός concept που είχα ονομάσει multiverse (ουσιαστικά το όνομα προυπάρχει, απλώς εγώ το είχα κουράσει να το αναφέρω :), φαντάζοντας τα χρονοταξίδια με διακλαδώσεις σε παράλληλες εναλακτικές καταστάσεις, το γεγονός ότι σε μια άλλη κατάσταση (που την ονόμαζα παράλληλο σύμπαν τότε) μπορεί να μήν είμαι ο Optimus αλλά να είμαι ένας δολοφόνος ή ένας εξωγήινος, ή να είμαι ο Optimus σε μια εναλλακτική ζωή, και ότι μπορούσε να χωρέσει στη φαντασία μου. Το σύνολο όλων αυτών το ονόμασα multiverse από τον ήδη υπάρχων όρο. Αλλά πρέπει αυτό να ήταν η 7η διάσταση που περιγράφεται. Και όμως στο videάκι έχουν ξεφύγει παραπέρα και δεν πίστευα ότι ύπηρχε πιθανότητα να γίνει αρκετά κατανοητό το concept τόσο μεγάλων διαστάσεων..

  Επίσης μου κάνει εντύπωση που ουσιαστικά η ανθρώπινη νόηση έχει την δυνατότητα να αφουγκραστεί τις n διαστάσεις και ας είμαστε τρισδιάστατοι. Ήδη έχουμε εφεύρει το concept του χρόνου στην καθημερινή μας χρήση και ας το σκεφτόμαστε σαν ευθεία. Οι δυσδιάστατοι στο video υποτίθεται πως μας βλέπανε σαν παραφυσικά φαινόμενα (φέτες βιολογίας που εμφανίζονται και εξαφανίζονται) τον κόσμο μας. Άραγε πολλά από τα παραφυσικά φαινόμενα μήπως είναι απλά επισκέψεις από οντότητες περισσοτέρων διαστάσεων στην μορφή τους; Θυμάμαι πάλι τα λεγόμενα του Ζακ Βαλλέ για τα UFO.

  p.s. Καλή αρχή με το blog, σε έχω linkάρει στο δικό μου και θα σε διαβάζω συχνά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φαντάζομαι αναφέρεσαι σε αυτό το βίντεο:
  http://www.youtube.com/watch?v=JkxieS-6WuA

  Η μετάβαση στην 7η (ή μάλλον στην 8η) διάσταση δεν με έπεισε, γιατί αυτό που ονομάζει infinity θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλαμβάνει και διαφορετικές δυνατότητες εξέλιξης του big bang. Στο κάτω κάτω η κίνηση σε παράλληλα σύμπαντα δεν αφορά μόνο τις διαφορετικές επιλογές που κάναμε εμείς, αλλά όλες τις διαφορετικές παραμέτρους. Μόνο αν διαχωρίσουμε τα τελευταία αποκτά νόημα η 8η διάσταση όπως ορίζεται εδώ. Για ποιο λόγο να το κάνουμε όμως; Και στην τελική, ποια είναι η έννοια της "προσωπική επιλογής"; Και πόσο άμοιρη είναι όλων των υπολοίπων παραγόντων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ ένα ξέρω. Οτι εμείς σαν άνθρωποι ήμαστε φτιαγμένοι για να δούμε και να αντιληφθούμε τις 3 διαστάσεις.Την 4η δεν μπορούμε να την δούμε. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή μέσα στο σπίτι μου ή οπουδήποτε μπορεί να υπάρχουν άλλα 4 δωμάτια τα οποία δεν μπορώ να τα αντιληγθώ γιατί είναι στην 4η διάσταση. Επείσης άν στο τρισδιάστατο κόσμο μπορώ να κινηθώ μπρος,πίσω,αριστερά κτλ για να πάω κάπου τότε για να δώ αυτά τα τετρασδιάστατα δωμάτια ή χώρους πρέπει να κινηθώ με διαφορετικό τρόπο. Άρα η 4η διάσταση είναι ακόμα ένα μυστήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΛΥΠΗΡΟ! ΑΛΛΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΑΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΤΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΑ Ή ΑΝ ΗΤΑΝ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα

Υπάρχει δογματικός Αθεϊσμός;