Οι Μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής δείχνουν (;) το δρόμο έξω από την Κρίση


Σίγουρα θα έχετε ακούσει περί των μετοχών της "Τράπεζας της Ανατολής", που αξίζουν όσο ολόκληρη η Ευρώπη και που οι κάτοχοί τους προτίθενται να δωρίσουν στο ελληνικό δημόσιο για να το σώσουν. Αν δεν μάθατε ακόμη για αυτό, διαβάστε στα παρακάτω links:
Ποια είναι όμως η αλήθεια; 

Οι μετοχές φαίνεται ότι υπάρχουν και μάλλον δεν είναι πλαστές, ούτε άχρηστες. Αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά ποια αξία έχουν. Μπορεί να μην αξίζουν τίποτα, μπορεί όμως να αξίζουν και μια σεβαστή περιουσία σε χρυσό, αν όντως για την τράπεζα της Ανατολής είχε εγγυηθεί η τράπεζα της Γαλλίας και πράγματι αναγράφεται πάνω τους ότι αντιστοιχούν σε ποσότητα χρυσού αποθηκευμένου εκεί.

Όμως, αν κανείς δεν τις αναγνωρίζει, ακόμη και αν είχαν την υπογραφή του τότε προέδρου της Γαλλίας επάνω τους, δεν έχουν καμιά αξία. Για να νομιμοποιηθεί ένα έγγραφο, πρέπει να το αποδέχονται οι πλευρές που εμπλέκονται σ' αυτό. Θα πρέπει δηλαδή να το αναγνωρίσει κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα της Γαλλίας. Όμως, σκεφτείτε ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον 2ο Π. Πόλεμο, είναι δυνατόν να αναγνωρίσουν ένα έγγραφο που αναφέρεται σε θεσμούς που δεν υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως η «Τράπεζα της Ανατολής»;

Προφανώς για το θέμα ευθύνεται για ακόμη μια φορά η ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου. Η «Τράπεζα της Ανατολής» πτώχυνε, αλλά κανείς δεν ολοκλήρωσε την εκκαθάρισή της.  Και έτσι υπάρχουν χρέη που δεν έχουν κλείσει, και για τα οποία έχουν εγγυηθεί μεγάλοι φορείς... Ακριβώς όπως συμβαίνει και στο ελληνικό χρέος!

Όμως, ενώ για το ελληνικό χρέος δεν τίθεται θέμα διαγραφής του, για τις μετοχές είναι θέμα τετελεσμένο! Ενώ οι μετοχές υποτίθεται έχασαν την αξία τους επειδή μεσολάβησε ο πόλεμος κλπ, τα χρέη της Ελλάδας παραμένουν, ενώ έχουν μεσολαβήσει απίστευτες καταστάσεις στο παγκόσμιο σκηνικό...

Το θέμα πολύ λογικά ξεσηκώνει ερωτήματα. Γιατί αυτό το παλιόχαρτο (αν υποθέσουμε ότι δεν έχει καμιά αξία) να είναι περισσότερο «άκυρο» από όλα τα άλλα έγγραφα του ελληνικού χρέους προς τους Ευρωπαίους; Γιατί ένα προπολεμικό χρέος μιας μεγάλης τράπεζας προς έναν πολίτη είναι άκυρο, ενώ ένα άλλο προπολεμικό χρέος της Ελλάδας παραμένει ενεργό και πολλαπλασιάζεται; Και αν υποθέσουμε ότι το νούμερο των 640 δις ευρώ που υποτίθεται ότι κοστίζουν κάθε μια τους οι μετοχές είναι παράλογο, τότε γιατί το απίστευτο χρέος των 350 δις ευρώ, που κάθε μέρα μεγαλώνει και που υποτίθεται ότι χρωστάει το δημόσιο, θεωρείται λογικό;

Μην ξεχνάμε ότι το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι σήμερα είναι ένα παιχνίδι «αέρα», παίζεται δηλαδή με λόγια, ψέματα, υποσχέσεις, και χρήματα που φουσκώνουν σαν μπαλόνια με τόκους επί τόκων και αναπροσαρμογές επιτοκίων πάνω σε άλλες αναπροσαρμογές επιτοκίων. Και αφού εξαιτίας των «μπαλονιών» των CDS και των χρηματιστηριακών τρικ φτάσαμε να μην έχουμε να αγοράσουμε γάλα στα παιδιά μας (ενώ δίπλα μας παράγεται αρκετό γάλα για να πνιγούν όλοι οι Έλληνες - και αυτό ισχύει για όλα τα αγαθά), ίσως ένα άλλο «μπαλόνι» (αυτές οι μετοχές) να δείχνουν τον δρόμο προς την έξοδο!

Κάποια στιγμή θα πρέπει το δικαστικό σώμα να θυμηθεί ότι η δικαιοσύνη δεν δίνεται με την κατά λέξη εφαρμογή των νόμων, αλλά με την «κατά πνεύμα» εφαρμογή τους. Δηλαδή να μη μπορεί ο κάθε απατεώνας δικηγορίσκος να αποδεικνύει ότι είναι νόμιμο κάτι επειδή το λέει ένα χαρτί που κάποιοι υπέγραψαν. Η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνεται βάση του πόσοι ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ από τις όποιες νομικές και οικονομικές συμφωνίες και κατά πόσο ωφελείται από αυτές όλο το κοινωνικό σύνολο, και έτσι να οδηγούμαστε στην ακύρωση ή την επικύρωσή τους.

Η πραγματικότητα, ειδικά στα νομικά και οικονομικά θέματα, παράγεται από την κοινή συναίνεση (consensus) των εμπλεκομένων, καλά θα κάνουν λοιπόν να θυμηθούν ότι ΟΛΟΙ εμείς εμπλεκόμαστε στις απατεωνιές που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα μας, την Ευρώπη μας, τον Πολιτισμό μας ολάκερο, σε μια κατάσταση διάλυσης, και να τις ακυρώσουν, ξεκινώντας από τα παράλογα χρέη των λαών στους διάφορους κατόχους του Κεφαλαίου, που ούτως ή άλλως το απέκτησαν ΧΩΡΙΣ να δώσουν πραγματικά και ανάλογα ανταλλάγματα για αυτό...

Η Τράπεζα της Ελλάδας λογικά κρατάει μέχρι τώρα μια αδιευκρίνιστη στάση απέναντι στο θέμα των μετοχών. Αν βρεθεί ένας έξυπνος δικηγόρος, ένας rule-bender, ίσως μπορεί να χρησιμοποιήσει το όλο θέμα για να πιέσει καταστάσεις. 

Θα μου πείτε βέβαια ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα χρέη των Γερμανών από το Β' Π.Π....

Υ.Γ.:  Διάφοροι φίλοι μου λένε ότι η κατάθεση της συνδιαλλαγής κάποιων μετοχών στην εφορία, ο «συμβιβασμός της Εθνικής Τράπεζας» και τα διάφορα χαρτιά που έχουν σταλεί, αποτελούν απόδειξη της αξίας των μετοχών.

Όμως, δεν είναι έτσι.

Και εγώ μπορώ να καταθέσω ένα τιμολόγιο ύψους 100 εκατομμυρίων, με «δόλωμα» το ΦΠΑ των 23 εκ. Αν οι εφοριακοί θέλουν να το εισπράξουν, πρέπει να δεχτούν ότι το τιμολόγιο έχει την αναφερόμενη αξία. Αυτό το «πονηρό» (ας πούμε) κόλπο κάνουν οι END.

Όσο για το συμβιβασμό, αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται μόνο στα λόγια. Αντίθετα, στο ebay και σε γερμανικά site, οι ίδιες ακριβώς μετοχές πωλούνταν σε τιμή από 1€ μέχρι 30€ για συλλεκτικούς λόγους σε διάφορους. Ψάξτε το.

Όσο για τα «χέρια στα οποία έχει πάει το όλο θέμα», μην ξεχνάτε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα «νομικό προηγούμενο» στέλνοντας το λεγόμενο «εξώδικο» σε οποιονδήποτε επιθυμεί.

Πρόκειται περί συνηθισμένων τακτικών για να δημιουργηθεί νομική υπόσταση ενός πράγματος, σωστές και θεμιτές βέβαια.

Το θέμα όμως είναι ότι τα προβλήματα δεν λύνονται πλέον με νομικές εξυπνάδες. Σύντομα οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να μας κοροϊδεύουν με χαρτιά και βλακείες. Σε λίγο καιρό ο κόσμος θα βγει -πραγματικά- στους δρόμους, και να δούμε τότε τι «ομολογίες» θα κάνουν οι πολιτικοί μας...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα

Για ποιο λόγο συνελήφθη ο "Γέρων Παστίτσιος", ο νεαρός που αποκάλυψε την απάτη που έχει στηθεί γύρω από τον μοναχό Παϊσιο.

Κοινωνικός Δαρβινισμός