Παυλιανισμός: Η Παγκόσμια Θρησκεία που ιδρύθηκε πριν δύο χιλιάδες χρόνια;

Διαβάζοντας διάφορα κείμενα από το φόρουμ του antidogma.gr, ξαναδιάβασα το ανατρεπτικότατο κείμενο «εναλλακτικής» (;) ιστορίας του Χριστιανισμού, του αγαπητού ArisSeirios (επισκεφτείτε το blog του).
Κείμενα σαν και αυτό δεν πρέπει να χάνονται, ούτε να προσπερνιούνται στις συνήθως χαοτικές συζητήσεις ενός forum. Πρέπει να δημοσιεύονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα, για να γίνονται γνωστές οι σοβαρές «εναλλακτικές» απόψεις που περιέχουν.
Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω τις γνώσεις και την επιστημονική κατάρτιση του ArisSeirios (είναι πτυχιούχος θεολόγος) για να αξιολογήσω αντικειμενικά και με τη δέουσα προσοχή το κείμενό αυτό (σίγουρα έχω ενστάσεις και απορίες για κάποια πράγματα, αλλά μπορούμε να τις δούμε αργότερα, στα σχόλια). Δεν κατέχω όμως τις εξειδικευμένες γνώσεις, για αυτό και αφήνω την αξιολόγηση και το σχολιασμό σε πιο ειδικούς από μένα.
Ένας συγγραφέας (όπως μερικές φορές αυτοαποκαλούμαι) δεν είναι ένας άνθρωπος που μόνο παράγει κείμενα, αλλά που είναι και υποχρέωσή του να ανακαλύπτει και να προωθεί τις σημαντικές ιδέες και τα αξιόλογα κείμενα των άλλων!
Σας καλώ λοιπόν να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο που ακολουθεί, και να το συζητήσετε όχι μόνο εδώ, αλλά και στο blog του ArisSeirios.
Τον καλώ να αναρτήσει το κείμενό του στο blog του. Όταν το κάνει, θα αφαιρέσω το κείμενο από εδώ και θα κρατήσω μόνο την εισαγωγή και το link.
Ας περάσουμε όμως στο τελείως ανατρεπτικό κείμενο του ArisSeirios:
Η συζήτηση για τον πραγματικό ιδρυτή και διαμορφωτή του χριστιανισμού δεν είναι καινούργια. Αντιθέτως έχει απασχολήσει θεολόγους, θρησκειολόγους, φιλοσόφους και ερευνητές σχεδόν από την εμφάνιση της νέας θρησκείας. Η Εκκλησία βεβαίως φρόντισε να καταστρέψει ή να ‘θάψει’ όλες τις σχετικές παλιές αμφισβητήσεις και ‘αιρετικές’ απόψεις γι’ αυτό και σήμερα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστική δε η λυσσαλέα αντίδραση του Ιερατείου Ανατολής και Δύσης κάθε φορά που έρχεται στην επιφάνεια κάποιο αρχαίο χειρόγραφο που καταρρίπτει το δια των αιώνων διαμορφωμένο δόγμα του επίσημου χριστιανισμού.
Στις μέρες μας φυσικά είναι πολύ δύσκολο να φιμωθούν οι ελεύθερες και ανεξάρτητες φωνές γι’ αυτό όλο και περισσότεροι ανεξάρτητοι θεολόγοι, αλλά και μη προκατειλημμένοι ερευνητές εντοπίζουν και αναδεικνύουν τον ουσιαστικό ρόλο του Σαούλ-Παύλου στη διαμόρφωση αυτού που αποκαλούμε πλέον ‘χριστιανισμό’ ενώ αν θέλαμε να αποδώσουμε το δίκαιο θα ονομάζαμε ορθότερα ‘παυλισμό’ ή ‘παυλιανισμό’.
Για να καταλάβουμε όμως τη ‘συνεισφορά’ του πανούργου ραβίνου στην διαμόρφωση και κυρίως στην παγκόσμια εξάπλωση της νέας θρησκείας θα πρέπει να πάμε λίγα χρόνια πριν την (υποτιθέμενη) γέννηση του Ιησού και να εξετάσουμε τη θεολογική-φιλοσοφική καθώς και την πολιτική κατάσταση της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Βρισκόμαστε λοιπόν στην αρχή του τέλους της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Η ρωμαϊκή δημοκρατία έχει οριστικά πεθάνει και το άταφο πτώμα της περιφέρεται στους λαούς του αναδυόμενου Imperium περισσότερο ως άλλοθι της κατοχής και λιγότερο ως ελπίδα αποκατάστασης ενός πολιτεύματος που αποδείχθηκε πολύ φιλελεύθερο για τις διεστραμμένες ορέξεις των Ρωμαίων εξουσιαστών.
Οι λαοί της αυτοκρατορίας γογγύζουν κάτω από ένα ασφυκτικά καταπιεστικό καθεστώς που παράγει διαρκώς όλο και περισσότερη αδικία, φτώχεια, αναξιοπρέπεια, αμάθεια. Είναι φυσικό λοιπόν να στρέφονται προς το υπερβατικό, να ελπίζουν και να εύχονται τη λύτρωσή τους από υπερφυσικά όντα, παντοδύναμα, τα μόνα ικανά να αντιμετωπίσουν το τέρας της PaxRomana. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον γεννιούνται νέοι θεοί, ανασταίνονται παλαιοί ή και ανακατεύονται πολλοί δημιουργώντας ένα νέο ισχυρότερο που συγκεντρώνει τις δυνάμεις όλων σε μια υπόσταση. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται θρησκευτικός συγκρητισμός και είναι πραγματικά πολύ έντονο τούτη την εποχή σ’ αυτό το παγκόσμιο χωνευτήρι της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφέρονται για τις θρησκείες των υπόδουλων λαών. Απαιτούν μόνον ως ελάχιστο δείγμα ενότητας της αυτοκρατορίας την ταυτόχρονη με τις εθνικές θρησκείες λατρεία του εκάστοτε Ρωμαίου αυτοκράτορα ως Θεού. Φυσικά δεν είναι ψώνια. Δεν θεωρούν τον εαυτό τους πραγματικά θεό. Απλά χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα για να κρατούν σε μια κοινή συνισταμένη τους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους πολιτισμούς που διαφεντεύουν.
Η απαίτηση αυτή των κατακτητών δεν προβληματίζει σχεδόν κανέναν λαό. Με περισσή υποκρισία αποδίδουν τιμές θεού στον Ρωμαίο Καίσαρα κι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Εκτός από τους Εβραίους. Παραδομένοι στον καταπιεστικό και αντιφυσικό μονοθεϊσμό του Αβραάμ, οι Εβραίοι αδυνατούν να αποδεχτούν αυτή τη ‘βλάσφημη’ απαίτηση των κατακτητών. Φυσικά το ιερατείο, αποτελούμενο από μορφωμένους και έξυπνους ανθρώπους δεν έχει πρόβλημα να υποκριθεί ότι συμμορφώνεται, αλλά ο απλός λαός βουτηγμένος μέσα στον φανατισμό και τη δεισιδαιμονία του γιαχβισμού νοιώθει να πνίγεται και αντιδρά. Αντιδρά δε προς δυο κατευθύνσεις. Είτε με τη δημιουργία επαναστατικών ομάδων, γνωστών ως ‘ζηλωτών’ οι οποίοι επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο με τις ρωμαϊκές λεγεώνες, σε δολιοφθορές και δολοφονίες είτε με τον πιο παθητικό τρόπο του αναχωρητισμού, τη δημιουργία δηλαδή ευσεβιστικών, μοναστικών ταγμάτων, τα οποία αποσύρονται από τα κοινά, ζουν απομονωμένα μακριά από τις πόλεις και επιδίδονται στον ησυχασμό, στην εσωτερική καλλιέργεια, αλλά και στο κήρυγμα το οποίο περιλαμβάνει τόσο ηθικοθρησκευτικές προτροπές προς τους υπόλοιπους Εβραίους, όσο και σφοδρή αντιπαράθεση με το επίσημο ιερατείο που απεμπολεί τον μωσαϊκό νόμο και την αληθινή πίστη προς τον ένα και μοναδικό Θεό (Γιαχβέ) για να εξασφαλίσει εγκόσμιες εξουσίες, χρήμα και άνετη ζωή. Κυρίως τα έχουν με τους Φαρισαίους την κυρίαρχη την εποχή εκείνη ραβινική σχολή, την οποία κατηγορούν ότι κατήντησε τον μωσαϊκό νόμο νεκρό γράμμα αφού επικεντρώνεται στους τύπους και αδυνατεί ή καλύτερα αρνείται να προβάλλει το πνεύμα του.
Η κοινότητα των Εσσαίων είναι η πιο γνωστή τέτοια ομάδα αναχωρητών και ο χειρότερος εχθρός των Φαρισαίων.
Μέσα από την περιγραφή των ευαγγελίων και άλλων πρωτοχριστιανικών κειμένων καθίσταται σαφές ότι ο Ιησούς (εννοώ ο φιλολογικός Ιησούς) υπήρξε μέλος της κοινότητας των Εσσαίων για πολλά χρόνια. Είναι δε αποδεδειγμένο ότι και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής υπήρξε μέλος της κοινότητας πριν ακολουθήσει τον μοναχικό του δρόμο (ίσως και απεσταλμένος της ίδιας της κοινότητας για να προσηλυτίσει νέο κόσμο).
Ο Ιησούς λοιπόν ξεκινάει την δράση του σταχυολογώντας μαθητές, δημιουργώντας δηλαδή γύρω του μια ομάδα ακολούθων, όπως έκαναν και οι Εσσαίοι, όπως ακριβώς έκανε και ο Ιωάννης. Οι μαθητές του ανήκουν και στις δυο κατηγορίες που αντιτίθενται στη ρωμαϊκή κατοχή και στο πουλημένο ιερατείο. Στρατολογεί Εσσαίους όπως ο Ανδρέας, ο Σίμων-Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης (μαθητές του Ιωάννη του Βαπτιστή) αλλά και ζηλωτές επαναστάτες όπως ο Ιούδας και ο Σίμων ο Κανανίτης. Η προσπάθειά του να ενώσει τις δυο συνιστώσες σ’ ένα κοινό μέτωπο είναι σαφής. Αυτό ακριβώς επεδίωκε και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. (Στην πραγματικότητα τα γεγονότα στους βίους των δυο ανδρών είναι τόσο πανομοιότυπα ώστε πολλοί φιλελεύθεροι θεολόγοι να έχουν υποστηρίξει ότι Ιησούς και Ιωάννης είναι το ίδιο πρόσωπο)
Γυρίζει στις πόλεις της Παλαιστίνης και κηρύττει όχι την κατάλυση ή την πλήρωση του Νόμου όπως ανοήτως ισχυρίζονται κάποιοι σημερινοί χριστιανοί θεολόγοι, αλλά καταγγέλλει την αποστασία του Ιερατείου από την αληθινή πίστη στο Νόμο. ‘Ο Ιησούς, πράγματι, πουθενά δεν παρουσιάζεται επιτιμητής του Νόμου και των θρησκευτικών παραδόσεων του λαού. Αντίθετα, από τους Ευαγγελιστές προβάλλεται πάντοτε ως ένας καλός και ευσεβής Ιουδαίος, πιστός στο Νόμο και συνεπής ως προς τα θρησκευτικά του καθήκοντα.’ (Γεωργίου Πατρώνου, Η ιστορική πορεία του Ιησού, Δόμος 1992, σελ. 238)
Καταγγέλλει τους Φαρισαίους και καλεί τον λαό να επιστρέψει στους κόλπους του γιαχβισμού που οι προύχοντές του έχουν τόσο προδώσει. Η αντίσταση που κηρύττει ο Ιησούς δεν είναι θεωρητική κι εδώ διαφοροποιείται (ίσως όμως μόνον φαινομενικά) με τους Εσσαίους. Ο Ιησούς προτρέπει σε λαϊκή εξέγερση. Μιλάει για ‘πεινώντες’ που ήρθε η ώρα να χορτάσουν, για ‘διψώντες’ που είναι καιρός να ξεδιψάσουν, για ‘κλαίοντες’ τώρα που όμως θα γελάσουν τελευταίοι και καλύτερα. Διακηρύσσει ευθαρσώς ότι δεν ήλθε να βάλει ειρήνη, αλλά ‘μάχαιρα’ και εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Αυτό εξηγεί και το μένος του ιερατείου. Πιστεύει έστω κι ένας εχέφρων άνθρωπος ότι οι Φαρισαίοι θα κατεδίωκαν έναν άνθρωπο σαν τον Ιησού που θέλει να μας παρουσιάσει η Εκκλησία; Έναν άνθρωπο που θα κήρυττε στο πλήθος να γυρίζει το άλλο μάγουλο όταν τον ραπίζουν από το ένα; Που θα μετέθετε κάθε δικαίωση σε μιαν άλλη ζωή, σε μιαν άλλη αόριστη και μακρινή βασιλεία του Θεού; Τί πρόβλημα θα είχαν με έναν θρησκευόμενο ευσεβιστή που θα καλούσε τον λαό να μην δίνει σημασία στα βάσανα που αντιμετωπίζει εξ’ αιτίας των ρωμαίων κατακτητών και των ντόπιων αυλοκολάκων της εξουσίας διότι θα ανταμειφθεί για την υπομονή και την πίστη του στο βασίλειο των ουρανών; Έναν τέτοιον άνθρωπο θα έπρεπε να τον κάνουν άγαλμα οι πανούργοι εξουσιαστές και όχι να τον σταυρώσουν. Κι όμως. Σύμφωνα με τα ευαγγέλια κινείται εναντίον του όλο το σύστημα. Ρωμαίοι και αρχιερείς τον επικηρύσσουν τον συλλαμβάνουν και τον τιμωρούν όχι με λιθοβολισμό όπως θα ήταν η φυσική ποινή για έναν ασεβή Εβραίο, αλλά με σταύρωση, την ποινή δηλαδή που το ρωμαϊκό δίκαιο επεφύλασσε αποκλειστικά για τους στασιαστές!
Αυτή εν συντομία είναι η διαδρομή του Ιησού, όπως μας την παρουσιάζουν τα καινοδιαθηκικά κείμενα. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη για αυτή τη διαδρομή ξεκινώντας από το κατά πόσον υπήρξε καν, αλλά το θέμα μας είναι άλλο. Ο Παύλος.

Μετά το θάνατο του Ιησού η ομάδα των μαθητών του περνάει πολύ δύσκολες ημέρες. Στιγματισμένοι, επικηρυγμένοι για επαναστατική δράση, εκτός νόμου κρύβονται σε γιάφκες, σε σπίτια γνωστών και φίλων και περιμένουν έντρομοι την ώρα της σύλληψης και της τιμωρίας. Η δήθεν θρησκευτική αίρεση είναι ανύπαρκτη. Υπάρχουν μόνον τρομοκρατημένοι επαναστάτες που έχασαν τον φυσικό τους ηγέτη και η κάποτε φιλόδοξη αποστολή τους έχει γίνει τώρα βρόχος που τους πνίγει. Οι Ρωμαίοι έχουν δώσει ρητές διαταγές στο ιερατείο να βρουν και να εξοντώσουν τους εναπομείναντες στασιαστές και οι Φαρισαίοι πρωταγωνιστούν σε αγριότητα εναντίον τους. Πιο άγριος και φανατισμένος ένας νεαρός φαρισαίος ραβίνος πρωτοστατεί στην ανακάλυψη και τιμωρία των παρανόμων. Ονομάζεται Σαούλ. Επί τρία και πλέον έτη μετά τον θάνατο του Ιησού ο Σαούλ κυνηγά ακούραστα τους μαθητές του κι έχει καταφέρει εναντίον τους συντριπτικά πλήγματα, όπως ο ίδιος ομολογεί.
Μετά τον λιθοβολισμό από το οργισμένο πλήθος του Στέφανου, ελληνιστή οπαδού του Ιησού τον οποίο παρακολουθεί με κτηνώδη σαδισμό ο νεαρός φαρισαίος πηγαίνει στον αρχιερέα και του ζητά την άδεια να μεταβεί στη Δαμασκό για να εξοντώσει όσους στασιαστές είχαν καταφύγει εκεί. Είναι προφανές ότι στα Ιεροσόλυμα έχει εξαρθρωθεί πλέον ο σκληρός πυρήνας της ομάδας. Ο αρχιερέας υποτίθεται ότι του δίνει την άδεια και την ευλογία του και ο Παύλος αναχωρεί διψασμένος για αίμα. Και τότε συμβαίνει το...’θαύμα’. Το παραμύθι του θαύματος αποκαλύπτεται κι από την ίδια τη διήγησή του ανεκδιήγητου Λουκά:
χωρίο α΄: ‘οι δε άνδρες οι συνοδεύοντες αυτώ ειστήκεσαν ενεοί, ακούοντες μεν της φωνής, μηδένα δε θεωρούντες Πράξεις κεφ. Θ, στιχ. 7
χωρίο β΄: ‘οι δε συν εμοί όντες το μεν φως εθεάσαντο και έμφοβοι εγένοντο, την δε φωνήν ουκ ήκουσαν του λαλούντος μοι Πράξεις κεφ. ΚΒ΄, στιχ. 9
Η οραματική εμφάνιση του Ιησού στον Παύλο, η τύφλωση του τελευταίου και η θαυματουργική μεταστροφή του ήσαν οπωσδήποτε πολύ εντυπωσιακά για τους αφελείς και δεισιδαίμονες Ιουδαίους της εποχής. Φυσικά ποτέ δεν θα μάθουμε τί συζήτησαν ο Παύλος με τον Αρχιερέα, μπορούμε όμως να υποθέσουμε την νέα εντολή που το ιουδαϊκό ιερατείο του έδωσε και εγκαινίαζε μια νέα γραμμή, ένα πανούργο σχέδιο δια του οποίου ο ιουδαϊσμός θα κατόρθωνε να αλώσει τον ελληνισμό εκ των έσω. Το σχέδιο αυτό εξυπηρετούσε φυσικά και τα πρόσκαιρα σχέδια της ρωμαϊκής εξουσίας και γι’ αυτό είχε την απόλυτη στήριξη των αρχών όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Με ένα νέο σχέδιο λοιπόν και με μια νέα προσωπικότητα ο Σαούλ παρουσιάζεται στους μέχρι πρότινος επικηρυγμένους. Τους αναλύει το παραμύθι της μεταστροφής του και αναλαμβάνει τον ‘ευαγγελισμό των εθνών’. Αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση στον σκληρό πυρήνα των επαναστατών που φυσικά καμιά διάθεση δεν είχαν για τη δημιουργία μιας νέας θρησκείας αφού ήσαν απόλυτα πιστοί στην πατροπαράδοτη. Ο Παύλος παρ’ όλ’ αυτά με διάφορα μέσα επιτυγχάνει να χριστεί απόστολος και ακολουθεί μια εξόρμηση στα μέρη των εθνικών όπου επισκέπτεται τις κατά τόπους συναγωγές στρατολογώντας πιστά μέλη για την εφαρμογή των σχεδίων του. Συνεργοί του σ’ αυτό υπήρξαν πρωτίστως οι ελληνιστές Ιουδαίοι, αυτοί δηλαδή ακριβώς που αποτελούσαν έως πρότινος τον στόχο των Φαρισαίων και του ίδιου του Σαούλ. Όπως αναπάντεχα ομολογεί ο καθηγητής Βλ. Φειδάς στην ‘Εκκλησιαστική Ιστορία’ του (τόμος Α΄, σελ. 39) ‘ο λιθοβολισμός του Στεφάνου και ο διωγμός των ελληνιστών χριστιανών των Ιεροσολύμων υπήρξε η αφετηρία της διαδικασίας αποσυνδέσεως της χριστιανικής λατρείας από τον ιουδαϊκό Ναό και τους τύπους της ιουδαϊκής λατρείας’. Πάει, λοιπόν περίπατο κι εκείνο το εξόφθαλμα παρέμβλητο ‘πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη’.
Το 49 μ.Χ. λαμβάνει χώρα η επεισοδιακή Αποστολική λεγόμενη Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα. Ο Παύλος εμφανίζεται διεκδικώντας λίγο ως πολύ τον ρόλο του αρχηγού και συγκρούεται μετωπικά με τα παλιά μέλη. Ο Πέτρος φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλέον το παιχνίδι του και δείχνει μάλλον συγκαταβατικός ή παραιτημένος,. Ο Ιάκωβος αντιδρά σφόδρα όπως και ο Ιωάννης. Η αφορμή έχει δοθεί από το θέμα που προκύπτει σχετικά με την περιτομή των εξ’ εθνικών χριστιανών. Ο Σαούλ αφήνει τους εθνικούς να εισέλθουν στην νέα θρησκεία χωρίς περιτομή κι αυτό ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τους παραδοσιακούς Εβραίους της ομάδας του Ιησού. Μετά από επεισοδιακή συνέλευση οι μαθητές ‘πείθονται’ για την αναγκαιότητα παράβλεψης της περιτομής για να σώσουν όμως τα προσχήματα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή θέτουν ως όρο την υποχρεωτική αποχή των εξ’ εθνικών προσήλυτων από τα ειδωλόθυτα. Ο Παύλος δέχεται τους όρους, στην πράξη όμως δεν τους εφαρμόζει ποτέ, και δεν αναφέρεται καθόλου σ’ αυτούς στις επιστολές του προς τους συνεργούς του. ‘Εν τούτοις στις Πράξεις (15,19) οι τεθέντες όροι θεωρούνται ότι αποφασίσθηκαν μετά την αποχώρηση των αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα και κοινοποιήθηκαν σ’ αυτούς με επιστολή (Πραξ. 21,25). Ο Λουκάς συνδύασε τις δυο αποφάσεις σε μια ενιαία. Την υπόθεση αυτή δέχτηκε και ο Β. Στεφανίδης (Εκκλ. Ιστορία, 32-33)’ Βλ. Φειδάς (ό.π. σελ. 43) και λίγο πιο κάτω: ‘παραμένει δυσερμήνευτη η παρασιώπηση των όρων της κοινής αποφάσεως από τον απόστολο Παύλο στην προς Γαλάτας επιστολή (Γαλ. 2,9-10) και η αναφορά του μόνο στον όρο για οικονομική ενίσχυση, ο οποίος δεν συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη απόφαση της Αποστολικής Συνόδου’. (Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!)
Το σχέδιο έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι απλοί Εβραίοι που δεν γνωρίζουν την σατανική ραδιουργία του ιερατείου τον κυνηγάνε σαν αιρετικό και προδότη του ιουδαϊσμού. Το ιερατείο δεν αντιδρά! Φανταστείτε ένα σημερινό πράκτορα μιας μυστικής υπηρεσίας που αυτομολεί προς τον εχθρό. Ποια μυστική υπηρεσία, ποιας χώρας δεν θα τον κυνηγήσει λυσσαλέα για να τον εξοντώσει; Κι όμως οι ραβίνοι της Ιερουσαλήμ όχι μόνον δεν τον διώκουν, όχι μόνον σιωπούν και τον προστατεύουν, αλλά ως εκ (νέου) θαύματος σταματούν και οι διωγμοί εναντίον των στασιαστών. Κι όταν το ιερατείο δεν μπορεί πλέον να τον προστατεύσει από την οργή των μη μυημένων ευσεβών Ιουδαίων, τότε αναλαμβάνει η Ρώμη! : ‘πολλής δε γενομένης στάσεως επιβληθείς ο χιλίαρχος μη διασπασθή (=λυντσαριστεί) Παύλος υπ’ αυτών (δηλ. των Σαδδουκαίων), εκέλευσε το στράτευμα καταβήναι και αρπάσαι αυτόν εκ μέσου αυτών άγει ντε εις την παρεμβολήν (=στρατόπεδο) Πράξεις κεφ. ΚΓ΄, στιχ. 10.
Ορθώς σημειώνει η Λιλή Ζωγράφου: ‘τον Ιησού τον συλλαμβάνει η αστυνομία του Ιερατείου, τον καταδικάζει σε πέντε λεπτά, τον οδηγεί αμέσως στον Ρωμαίο προκουράτορα Πιλάτο, που ενδίδει στην πίεση του «οργισμένου πλήθους» και τον καταδικάζει σε θάνατο. Η όλη διαδικασία, μαζί με την εκτέλεση – σταύρωση, παίρνει 36 ώρες. Στον Παύλο, τον «Απόστολο Του», γίνονται σημεία και τέρατα: Οι Ζηλωτές ζητούν τον Παύλο να τον λιντσάρουν. Αλλά και οι Σαδδουκαίοι…’ και διασώζεται από την παρέμβαση της ίδιας της αυτοκρατορίας! (Λιλή Ζωγράφου, Αντιγνώση, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1974, σελ. 170-171). Τα ίδια συμβαίνουν κι αργότερα όταν τον διασώζει ο προκουράτορας Φήλιξ! Και πάλι στην Έφεσο, και πάλι στη Ρώμη!
Στα κείμενα εμφανίζεται ως Ρωμαίος πολίτης κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. ‘Ο Βολταίρος στο φιλοσοφικό του λεξικό το θεωρεί αδύνατο να υπήρξε ο Παύλος Ρωμαίος πολίτης. Η Ταρσός, εξηγεί, δεν έγινε ρωμαϊκή επαρχία παρά εκατό χρόνια μετά τον Παύλο. Πως θα γινόταν αυτός Ρωμαίος πολίτης;’ (Λ. Ζωγράφου, ό.π., σελ. 176)
Κι όμως η ρωμαϊκή εξουσία του συμπεριφέρεται σαν σε ρωμαίο πολίτη. Τον διασώζει πλειστάκις από το μαινόμενο πλήθος και τον φυλακίζει δήθεν ενώ στην πραγματικότητα του προσφέρει άσυλο και χρόνο για να σπείρει τη διδασκαλία του. Σε συνεργασία με τον ‘φίλο’ του Σενέκα οργανώνουν τη μεγάλη συνομωσία κατά του Νέρωνα.
Ο νεαρός αυτοκράτορας είναι πολύ νέος, πολύ ρομαντικός, πολύ φιλέλλην, πολύ ακατάλληλος για τα συμφέροντα του φεουδαρχικού συστήματος που μόλις αρχίζει να παγιώνεται στην επικράτεια της αυτοκρατορίας.
Η Ρώμη καίγεται και οι οπαδοί του Παύλου διασπείρουν τη φήμη ότι ο αυτοκράτορας είναι εμπρηστής. Σενάριο εντελώς ηλίθιο για να πιάσει (ποιος αρχηγός κράτους θα έκαιγε την επικράτειά του;) και όντως δεν πιάνει. Όλοι κατηγορούν την αίρεση των Ναζωραίων-χριστιανών και εξαπολύεται διωγμός, Ο Παύλος και οι σκοτεινοί σχεδιασμοί του έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αθώων αγνών ιδεολόγων. Λίγο τον απασχολεί…Ο ίδιος διαφεύγει και πάλι και εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Καμιά επίσημη μαρτυρία για το τι απέγινε μετά τα δυο χρόνια της ιδιότυπης ‘φυλάκισής’ του στη Ρώμη. Πλήρης εξαφάνιση!

Ο Παύλος είναι έξυπνος. Γνωρίζει ότι σύντομα θα αρχίσουν οι αμφισβητήσεις, οι αντιρρήσεις, οι αιρέσεις. Πρώτο του μέλημα είναι η οργάνωση ενός δογματικού πυρήνα οπαδών του που θα ακολουθεί, θα διδάσκει και –εν ανάγκη- θα επιβάλλει δια της βίας τις δικές του ιδέες. Εγκαθιστά παντού δικούς του ανθρώπους ως επισκόπους (δηλαδή επιτηρητές της αυθεντικής εφαρμογής των απόψεών του) και τους εφοδιάζει με επιστολές που διασαφηνίζουν το δόγμα. Όποιος αντιδρά, όποιος έχει αντίθετη γνώμη απομακρύνεται, αποκόπτεται από την ‘κοινωνία’, ουσιαστικά δηλαδή παραδίδεται στους διώκτες του προς εξόντωση.
Ο Παύλος και οι συνεργοί του δουλεύουν συστηματικά. Πρώτος στόχος η πλήρης ανατροπή των διδασκαλιών του Ιησού ή της ομάδας που εφηύρε τον Ιησού. Έτσι η κοινωνική δικαιοσύνη αντικαθίσταται από τη δικαιοσύνη των ουρανών. Οι δούλοι οφείλουν σεβασμό στους κυρίους τους για να μη βλασφημείται το… ‘όνομα του Κυρίου’. Και όλοι μαζί, δούλοι κι ελεύθεροι είναι απλά και μόνο ‘δούλοι του Θεού’ (Ρωμ. ΣΤ΄, 18-22, Κορ. ΣΤ,΄19-20, Ρωμ. Ζ΄, 22-23) για να καθηλώσουμε και τους άτιμους τους Έλληνες που δεν σκύβουν κεφάλι. Οι γυναίκες είναι βδελυρά όντα και καλύτερα κανείς να μη νυμφεύεται, αλλά επειδή υπάρχουν και ‘ανάγκες’ επιτρέπει κατά παραχώρηση την ‘χρήση’ τους δια πορνείαν! Κανείς δεν πρέπει να πολεμά τη ρωμαϊκή εξουσία διότι άλλη η βασιλεία του Καίσαρα κι άλλη του Θεού. Η φιλοσοφία είναι καταστροφική, αφού βάζει το μυαλό σε λειτουργία, γι’ αυτό κι απαγορεύεται δια ροπάλου κι αποτελεί κατά τον ευφυή ραβίνο ‘μωρία’. Τέλος η δεύτερη παρουσία του Κυρίου, δηλαδή η μεγάλη ώρα της επανάστασης, μετατίθεται χρονικά στο απώτερο μέλλον. Ενώ ο Ιησούς υποσχόταν ότι δεν θα παρέλθει η παρούσα γενιά προτού εκπληρωθούν οι υποσχέσεις του, ο Παύλος διαβεβαιώνει ότι θα αργήσει πολύ εκείνη η ώρα και συνιστά υπομονή κι εγκαρτέρηση.
Οργανώνει το δίκτυό του και στελεχώνει τις εκκλησίες με τυφλά εκτελεστικά του όργανα. Ο φίλος και ‘συνεργός’ (βλ. Γ. Πατρώνου, Προλεγόμενα στην έρευνα των Πράξεων, εκδ. Πουρνάρα 1993, σελ. 174) του Λουκάς αναλαμβάνει να συγγράψει τα γεγονότα όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ιερατείου και να κατοχυρώσει την παύλεια διδασκαλία ως δόγμα καθολικά αποδεκτό.
Οι αυθεντικοί μαθητές βράζουν αλλά τα χέρια τους είναι δεμένα. Ο Πέτρος συλλαμβάνεται και εκτελείται στη Ρώμη, ο Ιάκωβος δολοφονείται (σύμφωνα με το χωρίο Πραξ. 12,2 ο Ιάκωβος δολοφονήθηκε προ του 44 μ.Χ., δηλαδή προ της Αποστολικής Συνόδου στην οποία ο συγγραφέας του ίδιου έργου υποστηρίζει ότι μετείχε!) και ο Ιωάννης εξορίζεται σ’ ένα ξερονήσι όπου εντός παραληρημάτων συγγράφει δυσοίωνα και φρικιαστικά βιβλία απόλυτης απόγνωσης.
Ο παυλιανισμός έχει επικρατήσει. Ο Παύλος φροντίζει να μη χαθούν μαζί του όλα όσα έχει κάνει για την επικράτηση του ιουδαϊσμού παγκοσμίως. Διορίζει συνεχιστές του, ουσιαστικά είναι ο εφευρέτης του επισκοπικού θεσμού, δηλαδή της αδιαφανούς συνεχίσεως του σκοτεινού έργου του από μια αφοσιωμένη μυημένη ομάδα πιστών κατά τα πρότυπα του μασονισμού.
Έκτοτε κάθε εκκλησιαστικός άνδρας που ξεφεύγει από την παύλεια παράδοση κατηγορείται ως αιρετικός και διώκεται απηνώς από το επίσημο ιερατείο.
Διαμορφώνεται στη βάσει του παύλειου δόγματος ο κανόνας της ΚΔ. Όσα κείμενα δεν συμφωνούν με το δόγμα αυτό εξοστρακίζονται, καταστρέφονται, αποσιωπούνται. Όσα εγκρίνονται υφίστανται εξονυχιστικό έλεγχο και εξόφθαλμες αλλοιώσεις. Η ΚΔ αποτελείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από τις επιστολές του Παύλου και τα έργα του πιστού του συνεργού Λουκά. Η αποκάλυψη του Ιωάννη το μόνον έργο της ΚΔ καθώς φαίνεται που πραγματικά ανήκει στον γνωστό μαθητή του Χριστού, απορρίπτεται από τον αρχικό κανόνα και μόνον πολύ αργότερα αναγνωρίζεται από την εκκλησία, ωστόσο ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη και διφορούμενη κριτική.
Την όχι απλώς αποφασιστική, αλλά αποκλειστική συμβολή του Παύλου στη διαμόρφωση της χριστιανικής θρησκείας καθιστούν σαφέστερη τα περισσότερα γνωστικά κείμενα του τέλους του α΄ και του β΄ αιώνα μ.Χ., όπου αναγνωρίζεται η ηγετική φυσιογνωμία του. Στο σύστημα του Μαρκίωνα π.χ. οι επιστολές του αποστόλου Παύλου και η επιτομή του ευαγγελίου του Λουκά έχουν απόλυτο κύρος και αυθεντία. Η ηγετική αυτή θέση του Παύλου διατηρήθηκε δια μέσου των αιώνων και είναι χαρακτηριστικό ότι τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ. εμφανίστηκε η αίρεση των Παυλικιανών, μια συγκρητιστική σύνθεση των στοιχείων του Γνωστικισμού και του Μανιχαϊσμού των πρώτων αιώνων. Οι Παυλικιανοί θεωρούσαν τον απόστολο Παύλο ‘ως τον κατ’ εξοχήν διδάσκαλό τους και έτρεφαν απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό του’ (Βλ. Φειδά, Εκκλ. Ιστορία τ. Α΄, σελ. 767).
Το γεγονός είναι ότι την εποχή εκείνη, στην σχετικά ασήμαντη για την αχανή αυτοκρατορία περιοχή της Παλαιστίνης, συνελήφθη και εξετελέσθη (με εκτελεστικό όργανο τον Σαούλ – Παύλο) το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία όλων των εποχών. Τέθηκαν τα θεμέλια του θριάμβου του δογματισμού και του σκοταδισμού εις βάρος της ελευθερίας του Πνεύματος: ‘ο ιουδαϊσμός είναι αποφασισμένος να ξεριζώσει τον ελληνικό πολιτισμό και μαζί του τον κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξή του πολύπλευρα. Να τον ξεριζώσει στην κυριολεξία. Γι’ αυτό και ο Παύλος θα φανεί τόσο ελαστικός στο τόσο ουσιαστικό θέμα της περιτομής. Και δε θα υποχωρήσει πουθενά, προκειμένου να εισδύσει στο μυαλό και τις συνειδήσεις των λαών. Δεν επρόκειτο, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί, για έναν νεωτεριστή και αναμορφωτή. Ο Παύλος δεν άλλαξε ούτε μια οξεία από τον απολιθωμένο Μωσαϊκό Νόμο.’ (Λ. Ζωγράφου, Αντιγνώση , σελ. 220). Αυτόν τον Μωσαϊκό Νόμο εστάλη να διδάξει στα έθνη, ο Παύλος. Όχι φυσικά από θρησκευτικό φανατισμό, αλλά από την αστείρευτη δίψα του ιουδαϊκού ιερατείου για Εξουσία και όλα τα παρεπόμενα της.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι στο αρχικό κήρυγμα του Ιησού –φανταστικό ή πραγματικό δεν έχει σημασία- υπάρχει η δραματική προειδοποίηση, την οποία οι λογοκριτές δεν θεώρησαν επικίνδυνη ώστε να την απαλείψουν: ‘φυλαχθείτε από τους ψευδοπροφήτες και κείνους που θα παρουσιαστούν τάχα από μέρους μου’. Δυστυχώς μια θράκα ημιμαθών και προκατειλημμένων ανθρώπων δεν στάθηκε ικανή να αντιληφθεί τη συμβουλή αυτή και να προφυλάξει την ανθρωπότητα από τη μεγάλη παγίδα. Τα υπόλοιπα αποτελούν απλά Ιστορία…

Ενδεικτική βιβλιογραφία:
 • Λιλή Ζωγράφου, Αντιγνώση, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 1974
 • Βλάσσιου Φειδά, Εκκλησιατική Ιστορία τ. Α΄, Αθήνα 1992
 • Γ. Πατρώνου, Προλεγόμενα στην έρευνα των Πράξεων, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π. ΠΟΥΡΝΑΡΑ 1993
 • Γ. Πστρώνου, Η ιστορική πορεία του Ιησού, ΔΟΜΟΣ 1992
 • Γ. Γαλίτη, Ιστορία εποχής της Καινής Διαθήκης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π. ΠΟΥΡΝΑΡΑ, 1991
 • Σ. Αγουρίδου, Εισαγωγή εις την Καινήν Διαθήκην, ΓΡΗΓΟΡΗ, γ΄έκδοση 1991
 • Γ. Γαλίτη, Ερμηνευτικά της Καινής Διαθήκης, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π. ΠΟΥΡΝΑΡΑ, 1993
 • Π. Τρεμπέλα, Η Καινή Διαθήκη (μετά συντόμου ερμηνείας), ΣΩΤΗΡ, 1978

(Σημ.: Πολλά στοιχεία αντλήθηκαν από την εν εξελίξει έρευνα μου, που αποσκοπεί στην τελική συγγραφή μιας αληθινής Εκκλησιαστικής Ιστορίας)
ArisSeirios

Σχόλια

 1. Ωραίος θεολόγος!Άθεος θεολόγος!Υποτίθεται ότι αυτός ο άνθρωπος διδάσκει τα παιδιά μας τη χριστιανική Αλήθεια!Ελπίζω να ανήκει στους αδιόριστους. Προφανώς βρέθηκε τυχαία στη θεολογική σχολή του Α.Π.Θ., λόγω μηχανογραφικού,και επειδή δεν μπορούσε να σπουδάσει κάτι άλλο, σπούδασε θεολογία. Οι απόψεις αυτές είναι του 19ου αιώνα(Αυστριακών και Γερμανών θεολόγων τύπου)και έχουν καταρριφθεί(Π. Μετταληνός)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και κάτι άλλο. Γιατί ο Παύλος κυνηγήθηκε τόσο πολύ από τους εβραίους απ΄όπου κι αν περνούσε(Δαμασκός, Ιεροσόλυμα,Ελλάδα,Ιταλία)αφού υποτίθεται δούλευε για τον εβραϊσμό? Δεν ήμαστε καλά μου φαίνεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η δική μου απορία είναι για το «σχέδιο» που σύμφωνα με τον ArisSeirios κινούσε ο Παύλος. Ποιο ακριβώς ήταν αυτό;
  (Το σχολιάζω, γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να γίνει μια συνωμοσία τόσο μεγάλης έκτασης η οποία να έχει τόσο περίπλοκες λογικές που να τη στηρίζουν. Κοινωνική και θρησκευτική Μηχανική πριν 2000 χρόνια;)

  Μια άποψη που έχω διαβάσει και μου φαίνεται ότι απαντάει σ' αυτό το ερώτημα, είναι η άποψη που παρουσιάζει ο μεγαλοφυής Howard Bloom στο βιβλίο του Lucifer Principle (στο οποίο εντοπίζει τους μηχανισμούς της ιστορίας μέσα από τη μελέτη της εξελικτικής ψυχολογίας και της γενετικής), ότι ο Χριστιανισμός ήταν μια απλή ιουδαϊκή αίρεση (ίσως με έντονες ζηλωτικές τάσεις) η οποία ήταν καθαρά "εθνική" μέχρι τον Παύλο, αυτός όμως είχε την πρωτοφανή στην Ιστορία ιδέα να αφαιρέσει τον"εθνικό" περιορισμό της αίρεσης αυτής και να την κάνει προσβάσιμη -και μεταδόσιμη ως meme- σε όλα τα έθνη.
  Μέχρι τότε όλες οι θρησκείες ήταν όντως εθνολογικά περιορισμένες, με άλλα λόγια ήταν ένα πακέτο 2 σε 1, εθνικισμός και μεταφυσική μαζί. (Αν είναι έτσι, τότε ο "ανθρωπισμός" του Χριστιανισμού, το "είμαστε όλοι αδέλφια", είναι στην πραγματικότητα υποπαράγωγο της ...διαφημιστικής καμπάνιας του!)
  Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν ημι-συνειδητά, ημι-ασυναίσθητα, σύμφωνα με τον Howard Bloom, ήταν μια λειτουργία περισσότερο εξέλιξης ενός διανοητικού ιού, πάρα ένα σενάριο Κοινωνική Μηχανικής απίστευτα υψηλού επιπέδου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έτσι εξηγείται και αυτό το μίσος των Εβραίων απέναντι στον Παύλο, που αναφέρει ο φίλος Στέφανος. Τον έβλεπαν ως επικίνδυνο νεωτεριστή που μόλυνε την εθνική τους θρησκεία. Ήταν λογικό να τον απεχθάνονται (και αυτοί δεν το έκαναν τελείως συνειδητά, απλώς ήταν δέσμιοι του παλιού meme που ήταν ταυτόχρονα εθνικό και θρησκευτικό).
  Έχει ενδιαφέρον πάντων να παρατηρήσουμε ότι αν δεχτούμε την ύπαρξη των νοητικών ιών (memes) αρχίζουμε να φτάνουμε σε λογικές και συμπεράσματα που ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό υλιστικό "ορθολογισμό".
  Η δική μου πάντως πάγια θέση είναι ότι ΔΕΝ ευθύνονται μόνο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα για τις εξελίξεις της Ιστορίας, αλλά και πολλές "αόρατες" δυνάμεις που έχουν να κάνουν με άγνωστες βιολογικές τάσεις, ψυχολογία του όχλου, μαθηματικές δομές της κοινωνίας και τις επικοινωνίας κλπ.
  Μπορεί σήμερα όλα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε κάπως "ελαφρά τη καρδία", αλλά νομίζω ότι ένας διανοούμενος του χθες δικαιολογείται να νιώθει δέος και θαυμασμό για τους άγνωστους αυτούς μηχανισμούς και να θεωρεί ότι κάτι "μεταφυσικό" λειτουργούσε πίσω από όλα αυτά. Σκεφτείτε π.χ. τον Παύλο όταν άρχισε να συνειδητοποιεί την τεράστια απήχηση των νέων θρησκευτικών διδαγμάτων που έτυχε να μεταφέρει, ίσως μάλιστα χωρίς να καταλαβαίνει γιατί αυτά είχαν τόσο μεγάλη απήχηση. Ίσως κάπως έτσι "είδε το φως"...

  Πάντως συμφωνώ απόλυτα με τον ArisSeirios ότι η πλέον κομβική και μυστηριώδης φιγούρα πίσω από τον Χριστιανισμό, είναι ο Παύλος. Σ' αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει και εγώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ότι ο φίλος θα πρέπει να διαβάσει, λίγο φρέσκια "Ιστορία των χρόνων του Ιησού", να δει πιο κριτικά, όχι "αντιστασιακά" την κριτική των πηγών και των παραδόσεων της Κ.Δ. είναι αλήθεια.
  Αλλά στέφανος, γιατί αν κάτι δεν σ' αρέσει να τα βάλεις με το μηχανογραφικό κτλ.
  Δηλαδή αποκλείεις ένας που ψάχνεται να θέλει να μάθει τι λέει και η θεολο΄γία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επίσης σε αυτό που λέει ο Λούξους, να σημειώσω, ότι ασφαλώς και οφείλονται πολλά στον Παύλο, για την ιδέα ότι οι Χριστιανοί είναι το κάτι ριζικά καινούργιο. Υπάρχει δεν υπάρχει Χριστός, είναι δεν είναι Θεός ο Ιησούς.
  Από την άλλη, ο Πάυλος υπηρέτησε την ανάγκη της εποχής του, που υπηρέτησε πιο μπροστά η Ιεροσολυμίτικη Εκκλησία, που υπηρέτησαν πιο μπροστά και άλλοι και άλλοι και βέβαια αυτός που είχε την Ικανότητα, ή την εξυπνάδα (διελέχτε)να πει ότι ο "Πάσχων Δούλος του Κυρίου" (Ησαίας) ήρθε.

  Λέω την ικανότητα ή την εξυπνάδα, γιατί εδώ μόνο είναι η θρησκευτική χροιά. Τα άλλα είναι Ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. στο τι θα διαλέξεις θρησκευτική χροιά
  Ικανότητα λόγω φύσης
  ή εξυπνάδα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι απόψεις του Αri Seiriou και κατ΄επέκταση της Λιλής Ζωγράφου παραπέμπουν ευθέως στον αντιχριστιανό μυθοπλάστη, διάσημο τέκτονα και ροδόσταυρο Robert Ambelain και το βιβλίο του "Παύλος , η μυστική ζωή του" που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ΄70 και στην Ελλάδα. Στο βιβλίο αυτό έχει απαντήσει ο Σπ. Φίλος με δικό του που έχει τίτλο "Παύλος η Απάντηση στον R. Ambelain"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. συριανός ναύτης15 Ιανουαρίου 2008 - 10:47 π.μ.

  ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ STEFANO. ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ,ΤΟΤΕ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 15-18.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΚΛΗΡΙΚΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΜΒΡΟΝΤΗΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ. ΑΥΤΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΕΙ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ(ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΕΤΣΙ?)ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΑΛΩΘΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Oso den mporoun na apodeix8oun k polles alles apopseis..

   Διαγραφή
 10. Ο ARIS SEIRIOS ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΓΩ ΤΟΝ ΡΩΤΑΩ : ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΑΣΑΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ(ΖΩΓΡΑΦΟΥ) ΤΙΣ ΕΜΑΘΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΡΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟ Ι. ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΗ Λ.? ΑΝ ΟΧΙ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΚΑΝΕ ΕΚΕΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ? ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ? Ω, ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. o Aris Seirios είναι ένας χυδαίος υβριστής του Χριστιανισμού λασπολόγος(τον ονομάζει σε παλαιότερο post του "ιουδαιοχριστιανικό μικρόβιο") ισάξιος στην παραπλάνηση και στην ψευδολογία με τον Καλόπουλο,τον Ρασσιά,το Ρούσσο και τα άλλα "μπουμπούκια" του νεοπαγανισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Luxus για την τιμή που μου έκανε να συμπεριλάβει στο blog του το κείμενό μου. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε με πείθουν ακόμη περισσότερο και μ’ ενισχύουν στην πολύ κοπιαστική –είναι αλήθεια- προσπάθειά μου για την κατάρτιση μιας νέας, φιλελεύθερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας, απαλλαγμένης από δογματισμούς και προκαταλήψεις, Αγκυλώσεις και αφορισμούς.
  Εν συνεχεία, ήθελα να καθησυχάσω του φίλους θιγμένους....’ιουδαιοχριστιανούς-Έλληνες’ ότι δεν διδάσκω στην δημόσια εκπαίδευση ακριβώς διότι αρνούμαι να προσηλυτίζω τα παιδιά μας, έχω κι εγώ παιδί βλέπετε, στον σκοταδισμό και τον φανατισμό.
  Η φοίτησή μου στη θεολογική σχολή (όχι του ΑΠΘ, αλλά του ΕΚΠΑ) δεν οφείλεται σε κάποιο ατυχήσαν μηχανογραφικό, αλλά σε επιλογή δική μου, καθώς οι μόνες δυο σχολές που δήλωσα ήταν η Φιλοσοφική και η Θεολογία Αθηνών, θεωρώντας ότι και στις δυο σχολές θα μπορούσα να ασχοληθώ με αυτά ακριβώς τα θέματα που πάντα μ’ ενδιέφεραν και πραγματικά δεν λάθεψα.
  Τώρα το πώς αποφοίτησα και μάλιστα αριστούχος είναι πράγματι δύσκολο να γίνει αντιληπτό από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι μόνον οι χριστιανοί έχουν δικαίωμα να σπουδάζουν θεολογία, λες και η θεολογία είναι τσιφλίκι του χριστιανισμού και όλοι οι άλλοι είναι απλά άπιστοι που πρέπει ή να εκχριστιανιστούν ή να εκλείψουν (μεσαιωνική άποψη που ακόμη θαυμάζεται σε αυτή τη μικρή –μα πολύ μικρή- γωνιά του κόσμου, που υποτίθεται ότι γέννησε τη δημοκρατία, το ελεύθερο πνεύμα και τον διάλογο).
  Φυσικά ως γνήσιος ερευνητής και μη πιστός οποιασδήποτε θρησκείας, ιδεολογίας και οποιουδήποτε –ισμού (πολλώ δε μάλλον του ‘νεοπαγανισμού), θα μ’ ενδιέφερε ιδιαιτέρως να διαβάσω την ‘φρέσκια Ιστορία των χρόνων του Ιησού’ αν αυτό δεν σημαίνει την φρέσκια αναπροσαρμογή των γεγονότων στο πνεύμα των καιρών. Διότι, νομίζω, ότι η ιστορία οφείλει να είναι πάντοτε Ιστορία, και δεν μπορεί να φρεσκάρεται, να εξωρραΐζεται ή να προσαρμόζεται ανάλογα με τα συμφέροντα του ιερατείου, πρακτική τόσο αγαπητή στον χριστιανισμό, από αρχαιοτάτων χρόνων.
  Τέλος θα προτιμούσα μια πιο γόνιμη κριτική, με στοιχεία και απόψεις, που πιθανόν θα με βοηθούσε στην αναθεώρηση των όποιων λανθασμένων απόψεών μου, από μια ιεροεξεταστική επίθεση, του τύπου ‘κάψτε τον αιρετικό’, η οποία σε τόσες δεκάδες λέξεις σχολίων –εξαιρέσει αυτών του Luxus- δεν έχει να προσθέσει τίποτα το ουσιώδες.
  Μην ανησυχείτε. Τα παιδιά σας δεν κινδυνεύουν, φίλτατοι χριστιανοί. Δεν κινδυνεύουν διότι ο προσηλυτισμός δεν είναι η δική μου πρακτική, αλλά η δική σας. Κινδυνεύει όμως το δικό μου παιδί να ευνουχισθεί πνευματικά και ψυχικά, από τον αντιφυσικό, δογματικό, φανατικό και σκοταδιστικό φονταμενταλισμό σας, και συνεπώς έχω νόμιμο δικαίωμα και ‘ιερή υποχρέωση’ να αντιδράσω, ώστε όταν το παιδί μου διδάσκεται θρησκευτική ιστορία στο σχολείο να μη γίνεται άθυρμα των επιτήδειων ιεροκηρύκων, αλλά να πληροφορείται αντικειμενικά τις διαφορετικές απόψεις, την ποικιλότητα των θεωριών και των θρησκειών, ούτως ώστε ελευθέρως και αβιάστως, να επιλέξει αν και τί θα πιστέψει.
  Ως επίλογο να χρησιμοποιήσω μια φράση κάποιου φίλου σχολιαστή αντιγυρίζοντάς την σε σας και αποδίδοντας τα ίσα:
  ‘Ω, ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ....’

  Άρης Σείριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ari Seirie θέλω να μου απαντήσεις στο εξής:λες ότι έχει ένα παιδί(κατ΄αρχήν να το χαίρεσαι του εύχομαι ό,τι καλλίτερο)το παιδί σου το έχεις βαπτίσει στην Εκκλησία του "ιουδαιοχριστιανικού μικροβίου"? Το ρωτάω αυτό γιατί έκλεισες την παρέμβαση σου με αναφορά σε υποκρισία. Και κάτι άλλο αυτό. Αυτό το ΕΚΠΑ τί ακριβώς είναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. stefane, το ΕΚΠΑ είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΣΥΡΙΑΝΟΣ ΝΑΥΤΗΣ17 Ιανουαρίου 2008 - 9:59 π.μ.

  o ARIS SEIRIOS ONOMAZEI TOYΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ "ΕΛΛΗΝΕΣ". ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ? "ΕΛΛΗΝΕΣ"(ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ). ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΘΕΪΣΜΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΤΟΝ ΑΤΟΜΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΩΣ ΥΨΙΣΤΗ ΑΞΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ. ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ". ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ" ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. συριανός ναύτης17 Ιανουαρίου 2008 - 10:23 π.μ.

  "δεν διδάσκω στη δημόσια εκπαίδευση διότι αρνούμαι να προσηλυτίζω τα παιδιά μας..στο σκοταδισμό και το φανατισμό". Καταρχήν αφήνω το ζήτημα της συκοφαντίας και της ύβρης εις βάρος χιλιάδων θεολόγων που υπηρετούν στη β'θμια εκπαίδευση και του λέω το εξής:Τι μας λές Ari Seirie? Σου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξεις σε σχολείο, ευκαιρία που περιμένουν σαν "μάνα εξ ουρανού" χιλιάδες αδιόριστοι θεολόγοι, και εσύ είπες όχι για να μη σπείρεις το φανατισμό ανάμεσα στα παιδιά? Σοβάρα? Ποιόν κοροϊδεύεις, αλήθεια? Δεν ήθελες ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ να διδάξεις σε σχολείο, διότι με τον ΑΣΕΠ οι πιθανότητες διορισμού, ειδικά για τον κλάδο σου, είναι ελάχιστες.Δηλαδή εσύ σπούδασες για χόμπι τότε? Αλήθεια με τι ασχολείσαι τώρα? Πώς βγάζεις τα προς το ζήν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κωνσταντινίδης Εμμανουήλ17 Ιανουαρίου 2008 - 1:15 μ.μ.

  Όταν παραθέτουμε τη βιβλιογραφία Σε μία επιστημονική εργασία, παραθέτουμε τα ονόματα των συγγραφέων με αυστηρή αλφαβητική σειρά και όχι τυχαία ή όπως εμείς θέλουμε. Αυτό το λέω για εσένα που ισχυρίζεσαι ότι είσαι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Ε.Κ.ΠΑ. των Αθηνών.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Κωνσταντινίδης Εμμανουήλ, Καθηγητής Θεολογίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το βιβλίο "Χριστός και Εσσαίοι" του π. Ιωάννου Κωστώφ, είναι η καλλίτερη απάντηση στις εξωπραγματικές,αντιεπιστημονικές,αναπόδεικτες και εν πολλοίς ανιστόρητες απόψεις που εκφράστηκαν από το συγγραφέα του post αυτού. Στο συστήνω σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Στη Λιλή Ζωγράφου έχει απαντήσει με βιβλίο εδώ και 30 χρόνια(όταν ο Aris Seirios ήταν ακόμη παιδάκι) ο Πρωτοπρεσβύτερος Ε.Κ. Μαντζουνέας τότε υπεύθυνος της Ι.Συνόδου για ιστορικά και νομοκανονικά ζητήματα με τίτλο "Είναι ο Χριστιανισμός δεκανίκι του Καπιταλισμού?". Αν ο Αris Seirios έκανε τον κόπο να το διαβάζει δεν θα είχε εκτεθεί και επικριθεί για τις απόψεις του αυτές όπως τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Δεν θα ήθελα να πικράνω τον συριανό ναύτη, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που είπε.
  Αν έχει διαβάσει έστω κάποια ελάχιστα πράγματα περί της φιλοσοφίας των θρησκειών (ή έστω κάποια ελάχιστα πράγματα περί του χριστιανισμού), θα ξέρει πως η χριστιανική θρησκεία (και οι συναφείς μονοθεϊστικές) βασίζονται σε ένα ατομοκεντρικό πρότυπο, σε αντίθεση με τις πολυθεϊστικές θρησκείες όπου είναι κοσμοκεντρικές.
  Αυτή άλλωστε είναι και μια από τις κυριότερες διαφορές τους.
  Λίγο διάβασμα πρωτού βιαστούμε να πούμε τη μλκια μας, δε βλάπτει... ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. συριανός ναύτης18 Ιανουαρίου 2008 - 9:23 π.μ.

  ατομοκεντρική η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία?!!! Αυτή που μιλά για καταπολέμιση της φιλαυτίας, του εγωιστικού φρονήματος, που δημιούργησε τον κοινοβιακό τύπο μοναχισμού,που έχει ως κορυφαία έκφραση λατρείας την κυριακάτικη λειτουργία(εκκλησία=συγκέντρωση του λαού)που λαμβάνει τις αποφάσεις όχι σύμφωνα με την ατομική θέληση του αλλά μέσω συνόδων. Τα γνωρίζεις όλα αυτά ΑΣΧΕΤΕ johnny που μας κάνεις και το δάσκαλο? Ποιός λοιπόν λέει μ....ες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Αri Seirie, το παιδάκι σου(να σου ζήσει του εύχομαι ό,τι καλύτερο)το έχεις βαπτίσει στην Εκκλησία του "ιουδαιοχριστιανικού μικροβίου"? ΝΑΙ ή ΟΧΙ? Έχει ενδιαφέρον να απαντήσεις διότι μίλησες για υποκρισία. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Κύριε Κωνσταντινίδη, αυτό που θέλατε να επισημάνετε απ' το κείμενο είναι η σειρά παράθεσης της βιβλιογραφίας? Αυτό είναι το σημαντικό, δηλαδή? Και -φυσικά- κατά τη γνώμη σας, "αποδεικνύει" ότι ο aris seirios δεν είναι θεολόγος...

  Ακόμη κι αν δεν είναι, δεν έχει δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του?

  Κι εσύ Στέφανε, λύσσαξες αν βάπτισε το παιδί του...το πιθανότερο είναι να το έκανε, γιατί γνώριζε ότι το δικό σου θα του συμπεριφερόταν πολύ άσχημα...όπως συμπεριφέρεσαι εσύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Συριανέ ναύτη, έχεις παρανοήσει την έννοια του ατομοκεντρισμού και της ατομοκεντρικής θρησκείας αντίστοιχα.
  Το ότι μια θρησκεία είναι "ατομοκεντρική" δε σημαίνει πως απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα και όχι σε σύνολα ατόμων (αν πήγαινε έτσι, δεν θα υπήρχαν καν εκκλησίες :p ). Σημαίνει όμως το ότι τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο, σε αντίθεση με τις κοσμοκεντρικές θρησκείες που τοποθετούν όλη τη Δημιουργία στο προσκήνιο, προσεγγίζοντας τον άνθρωπο ως μέρος του κόσμου. Αυτά βέβαια εντελώς "λαϊκά" και επιγραμματικά. Διάβασε σε παρακαλώ τους ορισμούς των ατομοκεντρικών και των κοσμοκεντρικών θρησκειών, σύγκρινέ τους και έπειτα αναρωτήσου αν αυτό που είπες αναιρεί αυτό που σου είπα εγώ. Όπως προείπα, λίγο διάβασμα πρωτού βιαστούμε να απαντήσουμε, δε βλάπτει... ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. kosta, αν ο Aris Seirios ήταν συνεπής με τις απόψεις του ,δεν θα βάπτιζε χριστιανό το παιδάκι του. Θα μπορούσε να κάνει μία δήλωση ονόματος στο ληξιαρχείο και όλα θα τελείωναν. Είναι αστείο να βαπτίζει κάποιος το παιδάκι του από φόβο μήπως τα άλλα μάθουν ότι είναι αβάπτιστο(αλήθεια πώς θα το μάθουν αν δεν το πει το ίδιο- τα παιδιά δεν ασχολούνται εξάλλου με τέτοια ζητήματα) και το κοροϊδεύουν. Αν κάποιος εκφράζει απόψεις ρηξικέλευθες για το χριστιανισμό, όπως ο Αris Seirios, θα περίμενε να τις εφαρμόζει και στην πράξη και να μην υποτάσσεται σε συμβατικότητες(βάπτιση) τις οποίες καταδικάζει στα λόγια.Αλλιώς δεν είναι γνήσιος πολέμιος του κατεστημένου αλλά τα "πυρά" του θα είναι άσφαιρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. luxus,νομίζω ότι το post του φίλου σου είναι μία ακόμη θεωρία συνομωσίας για το πως εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός στο προσκήνιο της ιστορίας.Εσύ που έχεις ασχοληθεί με τις θεωρίες αυτές(έχω διαβάσει και το βιβλίο που έγραψες μαζί με τον κ.Στάμκο)την βρίσκεις τη συγκεκριμένη πειστική? Εμένα μου θυμίζει Α.Χίτλερ και Α.Ρόζενμπεργκ, Γ΄Ράιχ δηλαδή(οι κακοί εβραίοι που δημιούργησαν τον χριστιανισμό για να αλώσουν τους Αρείους Παγανιστές Ευρωπαίους. Οι Εβραίοι,Luxus, είχαν τα βάσανα τους, ήταν υπό ρωμαϊκή κατοχή,υπέφεραν πολύ, πιστεύεις ότι το πρόβλημα τους ήταν πώς θα αλώσουν μέσω του Παύλου τον ελληνισμό(και οι έλληνες από το 146π.χ. υπόδουλοι στους ρωμαίους ήταν)!Η Θεωρία αυτή επομένως ήταν πολύ δημοφιλής στους κύκλους του Γ'Ράϊχ για να δικαιολογηθούν οι μετέπειτα διώξεις των εβραίων.Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί με τόσο σημαντικά ζητήματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. «το παιδί σου το έχεις βαπτίσει στην Εκκλησία του "ιουδαιοχριστιανικού μικροβίου"? Το ρωτάω αυτό γιατί έκλεισες την παρέμβαση σου με αναφορά σε υποκρισία.»

  «o ARIS SEIRIOS ONOMAZEI TOYΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ "ΕΛΛΗΝΕΣ". ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ? "ΕΛΛΗΝΕΣ"(ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ)»

  «Τι μας λές Ari Seirie? Σου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξεις σε σχολείο, ευκαιρία που περιμένουν σαν "μάνα εξ ουρανού" χιλιάδες αδιόριστοι θεολόγοι, και εσύ είπες όχι για να μη σπείρεις το φανατισμό ανάμεσα στα παιδιά? Σοβάρα? Ποιόν κοροϊδεύεις, αλήθεια?»

  «Όταν παραθέτουμε τη βιβλιογραφία Σε μία επιστημονική εργασία, παραθέτουμε τα ονόματα των συγγραφέων με αυστηρή αλφαβητική σειρά και όχι τυχαία ή όπως εμείς θέλουμε.»


  Είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που γράφτηκαν για ένα κείμενο με συγκεκριμένη θέση και άποψη, που παραθέτει στοιχεία και εξετάζει μια θεωρία αρκετά ικανή να μας κάνει να δούμε με κριτική ματιά την κατεστημένη ιστορία του Χριστιανισμού.

  Θα περίμενα συγκεκριμένα σχόλια και αντεπιχειρήματα από ανθρώπους που έχουν την γνώση έστω κι αν είναι ακόλουθοι του συγκεκριμένου δόγματος.

  Κατανοώ ότι το θέμα της θρησκείας είναι λεπτό, καθώς ορίζει την όλη κοσμοθεωρία του ατόμου. Προφανώς τα memes δημιουργούν ισχυρούς εσωτερικούς μπάτσους που αυτόκλητα δρουν όταν κάποιο άλλον meme αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους.

  Καλώ λοιπόν όλους να αφήσουμε τα χαζά και ανούσια σχόλια και να συζητήσουμε πάνω στα όσα λέει το κείμενο και στις όποιες ενστάσεις υπάρχουν…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. είναι απαράδεκτη κάθε προσωπική επίθεση και μείωση του αντιπάλου για να μειωθούν οι παρουσιαζόμενες ιδέες. Μπορεί να μην υποστηρίζω 100% τις απόψεις του arisseirios αλλά η επιχειρηματολογία του θα με κάνει να ανατρέξω στις πηγές μου για να την αντικρούσω. Η ιστορικότητα των πηγών και ακόμα περισσότερο η εγκυρότητα τους είναι μείζον θέμα για κάθε ερευνητή των αρχαίων παραδόσεων, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι φορτισμένες από θρησκευτικό αίσθημα, που συχνά οδηγεί σε ακραιότητες. Το λογικό είναι να αντιμετωπίσουμε χωρίς φανατισμό τις αντίθετες απόψεις, να τους δίνουμε χώρο να μπορέσουν να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους και να "επιτεθούμε" της ουσίας. Όσο για την δυνατότητα του ή όχι να διδάξει, για εξηγήστε μου γιατί πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο από ορθόδοξους, αφού δεν είναι κατευθυνόμενα από καμιά θρησκεία όπβς λέει το Υπ. Παιδείας και πάω πάσο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ARI SEIRIE είσαι βαθιά νυχτωμένος αν και θεολόγος(θολολόγος).Εύχομαι Να σου δώσει ο Θεός μετάνοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Μπράβο Άρη!
  Συνέχισε και μην ακούς τους καθυστερημένους σκοταδιστές!
  Μπράβο και για το post.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Πραγματικά δεν ήμουν σίγουρος για το αν πρέπει να απαντήσω σε όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχτηκα από φίλους χριστιανούς, και εννοώ τον χαρακτηρισμό ‘φίλους’, διότι δεν εχθρεύομαι τους χριστιανούς, αλλά καταπολεμώ με όλες τις δυνάμεις μου τον χριστιανισμό, όπως και κάθε –ισμό.
  Και η αβεβαιότητά μου ως προς την απάντηση μου, προκλήθηκε από το γεγονός ότι κανείς σας δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας τα γραφόμενά μου, μολονότι υπάρχουν αμέτρητες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό (πηγές που γνωρίζω, ίσως και άλλες που αγνοώ). Αντιθέτως αντιδράσατε περισσότερο ως χριστιανοί ‘ταλιμπάν’, με απαξιωτικά σχόλια, πλείστα εκ των οποίων αποδεικνύουν περίτρανα, ότι δεν έχουν εντρυφήσει στην επιστήμη της θεολογίας. Εννοώ ότι και η γιαγιά μου υπήρξε και η μητέρα μου είναι από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του επίσημου χριστιανικού δόγματος, ασφαλώς όμως δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδη θεολογικό διάλογο. Αυτό αποτελεί το πρόβλημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χριστιανών, που δυστυχώς αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νεοελλήνων. Οι ‘γνώσεις’ τους δηλαδή, δεν αποτελούν προϊόν δικής τους έρευνας και κριτικής σκέψης, αλλά αναμάσημα των κηρυγμάτων των ιερέων και των κατεστημένων θεολόγων από την εποχή των Απολογητών και των Πατέρων της Εκκλησίας έως σήμερα.
  Παρ’ όλ’ αυτά κάποια πράγματα δεν θα έπρεπε να μείνουν αναπάντητα. Και πρώτα απ’ όλα η επίμονη ερώτηση του φίλου stefanou, για το αν έχω βαπτίσει το παιδί μου. Ναι το έχω βαπτίσει με το χριστιανικό τυπικό. Γιατί; Δοκιμάστε φίλε να κάνετε χρήση του νόμιμου δικαιώματός σας περί απλής ονοματοδοσίας αντί για την μαγική τελετή της χριστιανικής βάπτισης (αυτής με τα ξόρκια, τους αφορισμούς και τα φτυσίματα) και θα καταλάβετε τον βασικό λόγο. Προσθέστε τώρα και την αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου. Όχι προς το παιδί, αλλά προς εσένα τον ίδιο θα έχετε το παζλ συμπληρωμένο. Φανταστείτε εμένα, τον θεολόγο γιο των φανατικών, όπως εσείς, χριστιανών, και τη σύζυγο μου, κόρη ιερέα (!), να ανακοινώσουμε ότι δεν θα τελέσουμε χριστιανικό βάπτισμα... Συμφωνώ απόλυτα ότι αυτό δεν είναι και τόσο τίμιο ή αντρίκιο, αλλά κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να τσακωθεί με όλο τον κόσμο και κυρίως να πληγώσει τους γονείς του για ένα θέμα τόσο συμβατικό και τόσο βλακώδες όσο αυτό της τελετής βαπτίσεως. Ίσα-ίσα που -ακριβώς επειδή δεν πιστεύω σε εξορκισμούς, αποτάξεις του Σατανά και συντάξεις με τον θεό- θεωρώ ότι τίποτα το βλαβερό, όπως και τίποτα το ωφέλιμο, δεν προκύπτει από την τελετή, ώστε να βάλω σε κίνδυνο την πνευματική υγεία της οικογένειάς μου. Το θεωρείτε υποκρισία; Ναι είναι, Αλλά μόνον με υποκρισία απαντάς στην υποκρισία. Είναι οι μάσκες που φοράμε κατά καιρούς όλοι μας. Φανταστείτε για παράδειγμα τον εαυτό σας. Αν σιχαινόσαστε τον εργοδότη σας, επειδή τον θεωρούσατε ανήθικο, διεφθαρμένο, φαύλο, από τον μισθό σας όμως εξαρτιόταν η φυσική επιβίωση του παιδιού σας, θα πηγαίνατε να τον φτύσετε κατάμουτρα; Και μη μου απαντήσετε ναι, γιατί αυτό θα ήταν το άκρον άωτον της υποκρισίας. Βλέπετε λοιπόν, ότι οι κοινωνικές συμβάσεις δημιουργούν και κοινωνικές συνήθειες, άγραφους νόμους, των οποίων οι παραβάτες πληρώνουν τίμημα. Οι περισσότεροι από μας επιλέγουμε να μη συγκρουστούμε με τις συμβάσεις εκείνες, οι οποίες δεν έχουν και τόση αξία, για να δώσουμε τη μάχη σε ζητήματα πραγματικά φλέγοντα για την ελευθερία μας.
  Κάποιος άλλος φίλος έγραψε για τον μη επιστημονικό τρόπο παράθεσης της βιβλιογραφίας. Παραβλέπει το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα post σε forum και όχι για διδακτορική διατριβή. Παράθεσα απλά και εν συντομία δυο-τρεις τίτλους βιβλίων που πιθανόν να ενδιέφεραν τους αναγνώστες αυτού του άρθρου για να ανατρέξουν. Άλλωστε, φίλτατε κύριε Κωνσταντινίδη, ποιος σας είπε ότι η αλφαβητική είναι η υποχρεωτική σειρά παράθεσης βιβλιογραφίας σε μια επιστημονική έρευνα;
  Για τον ‘συριανό ναύτη’ που έπαθε αναφυλαξία για την τοποθέτηση του ‘περήφανου εθνικού μας ονόματος’ σε εισαγωγικά έχω να πω ότι θα έπρεπε να διαβάζει πιο προσεκτικά από όσο γράφει. Δεν χρησιμοποίησα τα εισαγωγικά για τους Έλληνες, αλλά για τους ‘Έλληνες-ιουδαιοχριστιανούς’, ακριβώς γιατί πιστεύω ότι το καινοφανές δόγμα περί ‘ελληνορθοδοξίας’ είναι παραφυσικό, ανεκδιήγητο και προκάτ. Οπότε φίλε μου μην ανησυχείτε, τα ιερά και όσια της φυλής μας (‘πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’ δεν εξυβρίσθησαν...εισέτι). Επίσης για εσάς, ναι μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω σε ιδιωτικό Λύκειο, διότι φυσικά στο δημόσιο έπρεπε να περιμένω την επετηρίδα, αλλά δεν το έκανα, διότι σε συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη-διευθυντή του σχολείου, ανέφερα τις προθέσεις μου για αδογμάτιστο και πραγματικά θεολογικό μάθημα (αυτό αποτελεί και μια απάντηση στον φίλο Στέφανο, περί υποκρισίας) κι εκείνος έφριξε και φυσικά αρνήθηκε τη συνεργασία. Ξέρετε γιατί; Όχι διότι με έβρισκε παράλογο, αλλά διότι αναλογίστηκε τις συνέπειες για το Σχολείο του!
  Τέλος για τον φίλο ‘αρίσταρχο’, ο οποίος ήταν ο μόνος από τους επικριτές μου, που έθεσε ένα γόνιμο προβληματισμό, ήθελα να τον ρωτήσω: καταφέρομαι πουθενά στο παρόν άρθρο κατά των Εβραίων; Ή μήπως αποκλειστικά εναντίον του ιουδαϊκού ιερατείου; Ο ναζισμός κατεδίωξε μήπως τους ιουδαιοχριστιανούς; Ή αντιθέτως (παρά τις ιδεολογικές αντιθέσεις των θεωρητικών του, π.χ. Ρόζενμπεργκ, Έβολα κ.ά) έδρασε σε αγαστή σύμπνοια με το υποτίθεται αλλόδοξο Βατικανό; Για τον ‘φιλοναζισμό’ μου υπάρχουν 600+ τοποθετήσεις μου στο Antidogma και λίγες στο προσωπικό μου blog που μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να ανατρέξει για να διαπιστώσει το προφανές. Παρ’ όλ’ αυτά αν ο αγαπητός ‘αρίσταρχος’ ήθελε, θα μ’ ενδιέφερε να ακούσω (ή μάλλον να διαβάσω) τον προβληματισμό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Συριανός Ναύτης24 Ιανουαρίου 2008 - 12:03 μ.μ.

  Πραγματικά θεολογικό και αδογμάτιστο μάθημα κάνει μόνο ο άθεος? Σοβαρά? Δεν μας είπες όμως πως βγάζεις τα προς το ζην. Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία σπουδάζει για να βγάλει τα προς το ζην. Τώρα, αν εσύ σπούδασες για χόμπι και ασχολείσαι με άλλες δραστηριότητες, τότε μπράβο σου.Και κάτι τελευταίο: Το βιβλίο-ΑΠΆΝΤΗΣΗ στη Λ.Ζωγράφου- του Πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Μαντζουνέα "Είναι ο Χριστιανισμός δεκανίκι του καπιταλισμού?" το έχεις υπ΄όψιν σου"? Δεν θα έπρεπε να το συμπεριλάβεις στη βιβλιογραφία του ποστ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Θα με συγχωρέσετε, αλλά θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το να ασχολείστε με τα προσωπικά του ενός και του άλλου, και να μην συζητάτε για τα επιχειρήματα και τα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται στο κείμενο. Όλα τα σχόλια που ασχολούνται με τη δουλειά του ArisSeiriou ή με πόση ζάχαρη βάζει στον καφέ του είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΧΕΤΑ με το θέμα και δείχνουν -δυστυχώς, αν και δεν θέλω να πάρω μέρος- ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ, ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΑ και ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ή έστω συζήτησης.
  Σας παρακαλώ να συζητήσετε για τα θέματα που αναφέρονται στο κείμενο.
  Όσο για τις απαντήσεις που δίνει ο Χ ή ο Ψ συγγραφέας, ΠΑΡΑΚΑΛΩ να παρατεθούν.
  Αν έχουν σχέση και αν πραγματικά απαντούν σε κάτι, θα το αποφασίσουμε εμείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ24 Ιανουαρίου 2008 - 12:45 μ.μ.

  Ε ΤΩΡΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΕΙΧΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΤ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΟΓΚΩΔΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ?(ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ Η ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ). ΠΟΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΣΣΑΙΟΣ? ΠΟΙΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΨΑΝ ΤΗ ΡΩΜΗ? ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΕΔΩΣΑΝ ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΡΑΠΤΗ ΠΗΓΗ?.ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ(Ο ΠΑΥΛΙΑΝΙΣΜΟΣ) ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΤΡΙΒΗ, ΤΟ ΕΚ.ΠΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ? ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΑRI ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ doctora ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ PRESTIGE ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ24 Ιανουαρίου 2008 - 1:16 μ.μ.

  ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ: 1)ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΑΣ,ΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΟΣ ΗΤΑΝ ΕΣΣΑΙΟΙ? 2)ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΡΗΤΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ/ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ? 3)ΠΟΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ "ΝΑ ΑΛΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ"? ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ? 4)ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ "ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΣΑ" ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑ "ΝΑ ΧΡΙΣΘΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ"? 5) Η ΤΑΡΣΟΣ(ΚΙΛΙΚΙΑ) ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 64 π.χ. ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ(ΠΗΓΗ WIKIPEDIA, ANTIΣΤΟΙΧΟ ΑΡΘΡΟ) 6)ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΡΩΜΑΪΚΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΡΩΝΑ? ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΗΣΦΗΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ? ΑΥΤΑ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ)ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ARI SEIRIE.ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. ΔΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ24 Ιανουαρίου 2008 - 2:20 μ.μ.

  ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 7)" Ο ΠΑΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ... ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΕΕΣ". ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ? 8)"Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ" ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ? 9)"ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΒΔΕΛΥΡΑ ΟΝΤΑ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ? 10)"ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΑ" ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ? ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΥ? 11)" Ο ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΟΥΤΕ ΟΞΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΣΑΪΚΟ ΝΟΜΟ". ΚΟΙΤΑ , ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ Π-Ο-Τ-Ε ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΥ, ΛΕΥΪΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΩΝ(Π.Δ.) ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ??? 12)ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΑΝΤΑ). ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ (ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ) ΔΕΝ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ (ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. ΕΔΩ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΣΩΖΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ(ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΟΩΤΕΣ) ΡΩΜΑΪΟΥΣ? ARI SEIRIE ΤΙ ΛΕΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. "καταπολεμώ με όλες μου τις δυνάμεις το χριστιανισμό, όπως και κάθε -ισμό". Ari Seirie, ξέρεις, μη κοπιάζεις τόσο και μας κουραστείς, εξάλλου πριν από σένα προσπάθησαν-για αιώνες πολλούς-άλλοι πριν από σένα.Ιουδαίοι,Ρωμαϊκή αυτοκρατορία,Άραβες, Σελτζούκοι Τούρκοι, κάποιοι φανατικοί Σουλτάνοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας(τους νεομάτυρες τους έχεις ακουστά?) (ψευτο)διαφωτιστές τύπου Βολταίρου(16-18ος αίωνας)Γάλλοι Επαναστάτες του 1789-1794,Κομμουνιστές τον 20 αιώνα,φιλοσοφικά συστήματα και πολλές κοσμοθεωρίες προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο με ή χωρίς βία. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα έχει αίσια έκβαση το δικό έργο σου ? Μήπως πρέπει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Θα μπορούσαν και οι πρώτοι χριστιανοί-και πολλοί μετέπειτα-να πουν. "Έλα μωρέ τώρα αφού ο αυτοκράτορας δεν είναι θεός ούτε τα είδωλα υπαρκτά, γιατί να μη προσκυνήσω το άγαλμα του γιατί να μη το θυμιατίσω επουσιώδες ζήτημα είναι".Πολλοί δεν το έκαναν(όχι μόνο χριστιανοί και άλλοι- στα νεότερα χρόνια -αριστεροί π.χ.)και πλήρωσαν με τις ζωές τους.Εχω φίλο που με κάλεσε στον πολιτικό του γάμο, γάμο που πραγματοποίησε αφού κόντεψε να έρθει στο χέρια με τον θρησκευόμενο περίγυρο του.Αυτοί που θέλουν να έχουν απόψεις ρηξικέλευθες ας είναι έτοιμοι έστω για μία (μικρή έστω)θυσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Όλοι αυτοί που επικρίνουν τον Άρη κάνοντας αισχρά σχόλια για τις προσωπικές του επιλογές και για το αν η βιβλιογραφία παρατίθεται αλφαβητικά
  ή όχι,ξεχνώντας ότι εδώ δεν υπάρχει το αγαπημένο ακροατήριο του παρασκευαίδη(υπερσυντηριτικοί, χουντοβασιλικοί,πραεκκλησιαστικές οργανώσεις,αμόρφωτος και ανερμάτιστος όχλος), είναι υποκριτές του χειρίστου είδους γιατί από την ποιότητα της κριτικής τους αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό που πραγματικά θέλουν να πουν είναι η γνωστή χριστιανική προτροπή:ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ!!!

  ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ25 Ιανουαρίου 2008 - 8:18 π.μ.

  epicure, αντι να κραυγάζεις, προσπάθησε να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήσεις που περιμένουν. Μπορείς? Αν όχι σιώπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Μερικές από τις πιο αντιφατικές απόψεις των αντιπάλων του Χριστιανισμού για το πρόσωπο του Ιησού είναι,μεταξύ άλλων και οι εξής: α)Ο Ιησούς δεν υπήρξε ποτέ, είναι μύθος η ιστορία του β)Ο Ιησούς υπήρξε μεν αλλά ήταν απλά άνθρωπος, όχι Θεός γ)Ο Ιησούς υπήρξε αλλά ήταν Εσσαίος δ)Ο Ιησούς υπήρξε αλλά ήταν μάγος και απατεώνας ε)Ο Ιησούς υπήρξε αλλά ήταν ζηλωτής επαναστάτης εναντίον των Ρωμαίων στ)Ο Ιησούς υπήρξε αλλά η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με ένα μαγικό μανιτάρι που προκαλεί παραισθήσεις ζ)Ο Ιησούς υπήρξε αλλά παντρέυτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή και πήγε στη Γαλλία η)Ο Χριστός είναι ο Νέρωνας!θ)Ο Ιησούς είναι δημιούργημα των Ρωμαίων για καθυποτάξουν τους προλετάριους της εποχής ι)Ο Ιησούς είναι ο Τίτος(ο αυτοκράτορας)!ια)Ο Ιησούς είναι ο Αδωνης , ο Όσιρις ο Ντουμουζί και άλλοι αρχαίοι Θεοί ιβ)ο Ιησούς πήγε και πέθανε στο Θιβέτ. Πώς σας φαίνονται όλα αυτά? Τι απ΄όλα αυτά ισχύει αγαπητοί αρνητές της θεότητας του Χριστού?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Μακάρι να είχα τις "Ιστορικες" γνώσεις του Άρη.
  Θα ήθελα μόνο να κάνω μια παρατήρηση. Οι γραφές και οι πηγές για την ζωή του Ιησού είναι ελάχιστες. Έχεις προσπαθήσει να δεις αγώνα ποδοσφαίρου με κυάλια; Γιατί κάτι τέτοιο προσπαθείς να κάνεις τώρα. Αν θες να κατανοήσεις τον Ιησού πρέπει να ψάξεις πολύ βαθύτερα μέσα σου. Δεν μπορεί ο σπόρος να φυτρώσει παντού. Όπου όμως δεν φυτρώνει συνήθως φταίει το έδαφος.
  Ξέρεις, ακόμα και σήμερα η αγάπη θα κατέστρεφε όλο το τρομερά άνισο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Δυστυχώς και των λεγόμενων χριστιανικών κοινωνιών.
  Σκέψου οτι για να μπορώ να γράφω τώρα σχεδόν τζάμπα αυτές τις γραμμές εκατομμύρια δούλοι, ως επί τω πλείστων ανήλικοι, δουλέυουν 20 ώρες την ημέρα παρέχοντας μας όλα τα φτηνά αγαθά. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και τότε όμως η αγάπη θα κατέστρεφε πολλά. Βλέπεις κανείς δεν θέλει να δώσει στον συνάνθρωπο.
  Ένας άλλος λόγος που φοβήθηκαν οι Εβραίοι την αλλαγή ήταν και ο εξής:
  Ο έχων την εξουσία θέλει να την δώσει σε όμοιο του. Ο λόγος προφανής: Όταν ξέρεις τον εχθρό σου, ελπίζεις ότι θα τον κερδίσεις κάποτε, όσο ισχυρός και να είναι.
  Ο πρωθυπουργός φίλε μου, αν χάσει από ένα άλλο κόμα δεν τον νοιάζει και ιδιαίτερα. Θα ξαναβγεί μετά από λίγο. Δεν θέλει όμως να χάσει την εξουσία από πραξικόπημα. Ίσως και να μην ξαναδεί εξουσία ποτέ.Μήπως γι' αυτό ανησύχησαν τόσο οι έχοντες την εξουσία;
  Τέλος θα ήθελα να μου απαντήσεις σε παρακαλώ σε κάτι.
  Αν ο Χριστιανισμός είναι ένα παρμύθι τότε σίγουρα είναι καλό, ή τουλάχιστον "έπιασε", κρίνοντας από το αποτέλεσμα.
  Με βάση την εμπειρία των Αρχιερέων δεν θα μπορούσαν να βρούν ένα ακόμα καλύτερο ή εξίσου καλό παραμύθι, ας πούμε το 1000 μ.Χ.;
  Μην ξεχνάς οτι και στα αμάξια το πρώτο μοντέλο είναι πολλές φορές ελαττωματικό, στο δεύτερο τα διορθώνουν όμως τα προβληματάκια.
  Αν θες την άποψη μου είναι κρίμα να χαραμίζεις την ζωή σου κυνηγώντας φαντάσματα. Πολύ περισσότερο όταν έχεις την αλήθεια μπροστά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Με μεγάλη μου λύπη διαβάζοντας το ενδιαφέρον εναλλακτικό κείμενο του Αρη Σείριου απο το blog του Λουκά Καβακόπουλου κοιτάζοντας τα σχόλια είδα ένα απίστευτο μένος απο πολλά άτομα που θέλουν να καλούνται θεολόγοι ή Χριστιανοί επειδή μόνον και μόνο σπούδασαν στο αντικείμενο ή επειδή ετσι θέλουν να αυτοαποκαλούνται.Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ό φανατισμός και το "φαινόμενο της όμαδας" που προκαλείται πολλές φορές όταν στο μυαλό των ανθρώπων εντρυφούν τα δόγματα και οι -ισμοί.Όλοι αυτοί η και κάλα "θεολογοι" θα έπρεπε να τους πώ ότι δε χρειάζεται να τα βάζουν μέ άτομα σαν τον Αρη Σείρειο για τις απόψεις τους και νά μην φοβούνται γιατί ο μέγαλος ''εχθρός" της Χριστιανοσύνης είναι ό ίδιος ό εαυτός τους πρώτα με τόν άπαραδεκτο τρόπο που αντιμετώπισαν και σχολίασαν ακόμα και προσωπικά θέματα της ζωής του Αρη.
  Οπως λέει πολύ χαραχτηριστηκα και ό φιλόσοφος Νίτσε στο βιβλιο του Yπερανθρωπος:""O Θεός είναι νεκρός.Εμείς οι Χριστιανοι τον σκοτώσαμε..."".
  Αύτα δίδαξε ο Χριστούλης ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ?Αυτή είναι η αγάπη και η κατανόηση που θέλετε και αγωνιάτε υποτίθεται να διδάξετε και στα παιδιά μας και κάνετε και επίδειξη ηθικολογίας για την προσωπική ζωη του καθενος?"Πως θα βγάλεις την ακίδα απο το ματι του αδελφού σου υποκρίτα άν πρωτα δε βγαλες το παλουκι απο το ματι σου?" είπε ο Ιησους.
  Λοιπόν αγαπητοί μου μάθετέ ότι ούτε χριστιανοί είσαστε ουτε θεολόγοι απλα,χρησιμοποιείται την ταμπέλα ''θεολογος'' ή ''Χριστιανος'' για να κρύψετε τον κομπλεξισμο σας ή την ημιμάθεια σας ή για να δώσετε στην καλύτερη περίπτωση κύρος στην άποψη σας την όποια δέν έχεται το θάρρος να έχετε όπως ο Αρης,απλά γιατί, θέλετε να ανήκετε και σείς σέ μια όμαδα και ένα μαντρί όπως τα προβατάκια ή η χουλιγκαν που τα σπάνε όλα χωρις λόγο,άπλα γιατί μάθατε στον εφησυχασμό και την πνευματική τεμπελιά και χρησιμοποιείται ένα ταμπελάκι για να καλυφτείτε αλλά και για να φτιάξετε ενα πνευματικό "σπήτι" "ασφαλές" και σίγουρο.
  Απο αυτά που είδα ποιο πολύ Χριστιανός είναι ο Αρης στην συμπεριφορά παρά έσεις!ΟΥ Ε ΗΜΙΝ ΓΡΑΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ!
  Να παρακαλάτε λοιπόν,πρώτοι απο όλους,να έχει δίκιο σε όλα αυτα που γράφει ο Αρης γιατι αν όλα αυτα που λένε τα επίπλαστα Δογματα που πιστεύεται,είναι τα μονα αληθινά θα ήσαστε οι πρώτοι που θα καείτε στην κόλαση!
  Kαι όλα αυτα σας τα λέω μέ κάτι που ελπίζω αν και υποτίθεται το διδάσκεται και υποστηρίζεται δεν το έχετε κατανοήσει ακόμα και δε το εφαρμόζεται στην πράξη αλλα μόνο στα λόγια ντύνωντας την ευτέλεια και τόν εγωισμό σας πίσω απο το πέπλο της θρησκευτικότητας.Την λέξη αγάπη.
  Και αγάπη=κατανόηση=γνώση=ζωή=ελευθερία.
  Καλή λευτεριά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Ο ΑRIS SEIRIOS είναι σχισματοαιρετικός. Είναι εκτός Εκκλησίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο, εναλλακτικό όπως είπαν πολλοί. Τα σχόλια σας απο την άλλη, ελαφρώς φασιστικά (εκτός απο αυτούς που υπερασπίζονται το κείμενο ως πηγή πληροφοριών). Ασχολείστε με το παιδί του ανθρώπου με ερωτήσεις τύπου "το έχετε βαφτίσει" και άλλα τέτοια ήλιθια πικρόχολα σχόλια/ερωτήσειςα; Και είστε και μέγαλοι σοβαροί άνθρωποι τώρα εσείς που λέτε και την άποψη σας σε ένα τόσο ψαγμένο θέμα; Οι μισοί απο εσάς δεν ξέρετε τι σημάινουν οι μισές απο τις λέξεις στο κείμενο και πιάνεστε απο τα προσωπικά μήπως και κερδίσετε πόντους στις άκρως αποτυχημένες προσπάθειες να συμμετέχετε στην συζήτηση σοβαρά και με επιχειρήματα και όχι σαν ψευτουποστιρηκτές του χριστιανισμού. Ρωτήστε πρώτα οι ίδιοι τα παιδιά σας σε τι πιστευούν, γιατί να είστε σίγουροι πως και αυτά όπως και οι περισσότεροι πλέον που έχουν βγάλει τις παρωπίδες του χριστιανισμού θα έχουν απόψεις που σίγουρα δεν θα περιμένατε να ακούσετε. Οι περισσότεροι το ξέρετε ήδη, άλλοι προσπαθείται ακόμη με μεσαιωνικούς τρόπους να τους μεταπείσετε και οι υπόλοιποι δεν δίνετε καν σημασία. Η υποκρισία υπάρχει και κάτω απο τις πέτρες, σε κάθε πικρόχολο σχόλιο, σε κα8ε επιλογή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το «κακό μάτι», η «κακιά γλώσσα» και όλα αυτά τα ανύπαρκτα

Για ποιο λόγο συνελήφθη ο "Γέρων Παστίτσιος", ο νεαρός που αποκάλυψε την απάτη που έχει στηθεί γύρω από τον μοναχό Παϊσιο.

Κοινωνικός Δαρβινισμός